V Kosovu vyhrála parlamentní volby anti-establishmentová strana

Vítězství strany Vetevendosje zřejmě dál zkomplikuje snahy o nalezení řešení územních sporů.

Podle předběžných výsledků parlamentních voleb v Kosovu má k drtivému vítězství našlápnuto kosovská anti-establishmentová strana s názvem Vetevendosje (Sebeurčení), informovala v pondělí Al-Džazíra. Odhady tvrdí, že levicově orientovaná strana ve volbách získala 41,8 %, zatímco další opoziční Demokratická strana Kosova by měla mít podporu 16,5 % voličů. Vládní strana Demokratická liga Kosova získala dle předběžných výsledků 15,2 % podpory. Zdá se tak, že nejmenší strana Aliance pro budoucnost Kosova, bude se ziskem 7,2 % příslovečným jazýčkem na vahách při formování vlády.

Stranu Vetevendosje vede Albin Kurti, který byl v roce 2020 po dobu 5 měsíců premiérem Kosova. Strana ve volební kampani kritizovala velkou korupci a pokračování dialogu se Srbskem. Kurti po volbách řekl, že „Kosovo je nezávislý stát a touto nedělí se vrací kosovskému lidu jako zdroji své suverenity“.

Nedělní exitpoly však naznačovaly, že Vetevendosje bude potřebovat koaličního partnera, protože nedosáhne na většinu v parlamentu.

Kosovo stále není mezinárodně uznáno Srbskem, od kterého se odtrhlo. Neuznávají ho ale i další země, například Rusko. Vyjednávači EU a USA nedokázali dojednat, aby Kosovo jako nezávislá země bylo přijato do mezinárodních struktur jako jsou OSN nebo NATO.

Kosovo má třetinovou nezaměstnanost. Jeho hrubý domácí produkt na hlavu se rovná 4,300 dolarů a je tak nejchudší zemí v regionu západního Balkánu. Jak jedna z voliček v neděli řekla, lidé v Kosovu se chtějí zbavit korupce a mít práci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.