Napřed změna ústavy a volby, slibuje Lukašenko ohledně svého odchodu

Alexandr Lukašenko slíbil, že během jednoho roku bude mít Bělorusko návrh ústavy, o které se bude v roce 2022 všelidově hlasovat.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko na půdě Celoběloruského národního shromáždění zveřejnil harmonogram ústavní reformy Běloruské republiky. Podle Lukašenkových slov dojde během jednoho roku ke změně ústavy, která by měla být v roce 2022 odsouhlasena v lidovém referendu.

„Budeme přerozdělovat pravomoci, radikálně přerozdělovat. Ústavu, už třetí, připravíme. Na vaši otázku odpovídám přímo: během tohoto roku bude návrh ústavy hotový“, citují noviny RBK běloruského prezidenta.

Lukašenko také řekl, že v souvislosti se změnou ústavy bude nutné změnit celou řadu zákonů, což je dle něj také možné provést během jednoho roku.

Vedle toho běloruský lídr sdělil: „A tehdy bude i odpověď na hlavní otázku: no a co, no a kdy odejde…? Tato otázka se vyřeší. Ale musíme to udělat v klidu…“. Lukašenko naznačil, že je nutné změnit rozdělení pravomocí, protože současné pravomoci prezidenta země jsou pro jednoho člověka přílišným břemenem. Varoval, že v případě změny v úřadu by mohlo například dojít k tomu, že nový prezident by pozval do Běloruska cizí armádu.

Po přijetí ústavy a reformách zákonů se musejí konat otevřené volby, slíbil Lukašenko. Bělorusko podle vlastních slov budoval, jak mohl, a jen tak se úřadu nevzdá.

O změně ústavy Běloruska hovořil Lukašenko poprvé v červnu 2020. Následně v červenci naznačil, že by změna základního zákona mohla být podmínkou pro změnu vlády, tj. pro jeho odchod. V listopadu uplynulého roku pak Lukašenko řekl, že změnu ústavy si přeje ne kvůli nějaké demokracii, ale proto, aby nový prezident nemohl „rozvalit zemi“.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Serge Serebro, Vitebsk Popular News, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41720543

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.