V Argentině zvažují odklad dohody s MMF o 44 miliardovém dluhu

Důvody pro odklad jsou politické. Odklad by znamenal také odložení škrtů státních výdajů před říjnovými volbami.

Argentinská viceprezidenta Cristinina Fernández-Kirchnerová a její spojenci v argentinské vládě prosazují odložení klíčové dohody s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) ohledně 44 miliard dolarů. Chtějí dohodu odložit do doby, kdy pandemie nového koronaviru skončí, a vyhnout se tak před říjnovými volbami do parlamentu rozpočtovým škrtům.

Ministr hospodářství Martin Guzmán dal najevo, že by se dohody s MMF mohlo dosáhnout v květnu letošního roku. Už toto datum znamená odložení, původně se s dohodou počítalo v březnu. Ze strany MMF zaznělo, že spolupráce s argentinskou vládou probíhá konstruktivně a Fond očekává vládní návrhy hospodářské reformy, které by pak mohl finančně podpořit. Podle slov šéfky MMF Kristiny Georgievy bude dosažení dohody v květnu letošního roku ještě vyžadovat úsilí obou stran.

Argentina prochází hlubokou ekonomickou recesí a má nedostatek zahraničních valut. Dohoda o půjčce z roku 2018 se dostala do problémů záhy po podepsání, a v Argentině, která patří k velkým producentům masa a obilnin, nastala další finanční krize. Většina z dluhů země vůči MMF je splatná v letech 2022-23 a odklad splátek by zemi pomohl, protože by zvýšil důvěru trhů. Vyjednávací pozici Buenos Aires může posílit i 30% nárůst cen sóji (od listopadu 2020), která je důležitým exportním artiklem země.

Podle slov osoby blízké vyjednávání by bylo politicky nejvhodnější, aby se dohoda s MMF odložila až po parlamentárních volbách. Z pohledu ekonomiky by jí však mělo být dosaženo co nejdříve, dodal zdroj. Viceprezidentka Fernández-Kirchnerová před tím MMF obvinila, že porušil vlastní pravidla, když financoval únik kapitálu. MMF to odmítá.

V jihoamerické zemi nyní postupně končí jeden z nejdelších a nejstriktnějších lockdownů na světě. V zemi podlehlo novému koronaviru kolem 50 tisíc lidí.

Dočetli jsme se v novinách The Financial Times, vydání 15. 2. 2021, str.4.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.