Dánsko posílí sledování Arktidy

Severská země tak reaguje na zvyšující se zájem velmocí, zejména Ruska, o tuto část světa.

Podle informací novin Financial Times posiluje Dánsko, vzhledem k ruské vojenské aktivitě v tomto regionu, svůj dohled nad Arktidou. Jedná se o posílení radarů a nasazení sledovacích dronů. Dánsko nejspíš navýší své vojenské výdaje, neboť ohlásilo investici skoro 250 milionů dolarů do sledování Grónska. Na tomto kroku se shodly všechny dánské politické strany.

Podle slov dánské ministryně obrany Trine Bremsenová země nakoupí dva sledovací drony s dlouhou životností a znovu zprovozní radarovou stanici na Faerských ostrovech, která byla v provozu v době studené války. „Pokud se bezpečnostní situace bude měnit, uvidíme to hned a budeme schopni zareagovat“, řekla dále Bremsenová.

Široká oblast Arktidy s bohatými přírodními zdroji se stává stále důležitější pro velmoci, jakými jsou Rusko, Čína a USA. Ponorkovou stanici na severu také znovu otevřelo Norsko, i když zdejší plánované vojenské cvičení za účasti jednotek USA, Británie a dalších zemí NATO bylo kvůli pandemii zrušeno. Dánsko má v regionu umístěných 300 vojáků a podle ministryně obrany nese za region „zvláštní odpovědnost“. Vedle toho Bremsenová sdělila, že kroky Dánska nesměřují k eskalování konfliktu. Dánsko ale chce být připraveno na budoucnost a mít dostatečný vojenský potenciál. Bez informací to podle Bramsenové není možné.

Severské země zvýšily výdaje na obranu v souvislosti s Arktidou poté, co Rusko v roce 2014 připojilo Krym.

Dočetli jsme se v novinách The Financial Times, vydání 15. 2. 2021, str.4.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.