Biden nechápe, jak moc jsou USA velmocensky přetížené

Návrat k diplomacii je správný krok, ale USA nemohou být všude a pořád vedou několik “nekonečných” válek. Kde dělá Biden chyby?

O nedávném projevu Joe Bidena o zahraniční politice USA, který se zaměřil na téma „Amerika je zpátky“, píše na stánkách National Interest odborník na bezpečnost Willis L. Krumholz. Biden mluvil o plánech znovu přistoupit k dohodě s Íránem, k Pařížské dohodě o klimatu a také vstoupit do WHO. V případě Evropy naznačil návrat k před-trumpovskému statu quo v NATO a slíbil přestavbu demokratické aliance, která v posledních letech oslabila. Slíbil rovněž zastavení odchodu amerických vojáků z Německa.

V případě velmocenské politiky nazval Biden Čínu „nejzávažnějším rivalem“ a silně se věnoval Rusku, kde slíbil postavit se ruským agresivním krokům.

Biden slíbil ukončení podpory saúdsko-jemenské války. Účast USA v tomto konfliktu je morální skvrnou USA. To, že prezidenta Barack Obama a Donald Trump válku podporovali, bylo špatně. Bidenův krok je správný, píše autor. Nový prezident se ani nemýlí v případě snahy o détente s Íránem, který pro USA nepředstavuje hrozbu.

Nicméně Bidenova linie vůči spojencům v NATO je chybná. Smlouva o NATO vyžaduje, aby spojenci dávali na obranu nejméně 2 %. Evropa byla při dodržování tohoto základního požadavku žalostně nedbalá. Dokonce tak, že část německé armády není funkční. Je chybou, že Biden neobnovuje Trumpovu politiku nátlaku na Evropu. A je také chybou, že USA dotují obranu Německa. Německo mezitím uzavírá energetické dohody s Ruskem, domnělou hrozbou, které Německo čelí.

Bidenova rétorika proti Rusku byla hloupá. Trumpova administrativa byla rozhodně mnohem drsnější k Rusku než vláda Baracka Obamy. Kdyby Bidenova administrativa skutečně zvýšila svůj tlak na Rusko, bylo by to špatné. Naštěstí Bidenova administrativa ve skutečnosti souhlasila s obnovením Nové smlouvy START s Ruskem o jaderné stabilitě.

Jenže v příliš mnoha věcech Bidenova zahraniční politika jenom posiluje chyby posledních dvou dekád. Biden nezmínil ani slovem Afghánistán, kde jsou americké jednotky už skoro 20 let a kde se situace za posledních deset let nezlepšila. Nic neřekl ani o Iráku, Sýrii a desítce amerických zemí, kde USA provádí vojenské operace.

Nová administrativa plánuje tyto jednotky ponechat na místě či jejich přítomnost posílit. Pokud jde o otázku Jemenu, USA poskytnou Saúdské Arábii nějakou formu podpory. Vojáci USA zde asi zůstanou, což byl chybný krok Trumpa.

Biden vůbec nechápe, že Spojené státy se přetížily. USA si jednotky v Německu drží kvůli pokračujícím operacím na Blízkém východě. USA by ale neměly v tomto regionu vybírat vítěze a poražené blízkovýchodní regionální soutěže, jako se to děje v Sýrii (proti šíitskému diktátorovi Asadovi) nebo v Iráku, kde zdejší lidé požadují odchod amerických jednotek ze země.

Washington by se neměl nevhodně plést do regionálních bojů, které sahají do 1400 let starého konfliktu mezi šíity a sunity. Tito tvůrci politiky se snaží o využití chaosu a nefungování k vytvoření fungujících států podle amerického vzoru. Celé roky víme, že válku v Afghánistánu nelze vyhrát. Američtí politici ale, stejně jako ve Vietnamu, raději obětují americké vojáky, aby zamlčeli fakt porážky.

Zahraniční politika ve prospěch amerických občanů se nevrátí, dokud nebude Washington zdrženlivější. Politici musejí přestat nekonečnou okupaci Blízkého východu a dát přednost americkým zájmům před úlohou globálního vymahače liberální hegemonie.

Prezident Biden by měl začít stažením vojenských jednotek z Afghánistánu, posílením diplomacie s Ruskem a požadováním toho, aby Evropa zaplatila spravedlivý díl za obranu. Biden by mohl dát pár věcí do pořádku. Nicméně pokud nevyřeší tyto velké problémy, bude zahraniční politika USA pokračovat směrem, který doposud přinesl neúspěch za neúspěchem.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.