Když sankce legalizují krádež

Ivo Šebestík píše na okraj prodeje zabavené íránské ropy ve Spojených státech. K čemu vedou sankce?

Bývalo zvykem, že když někdo zadržel loď vezoucí nějaký náklad, aby se toho majetku následně zmocnil, nazvat takovýto čin krádeží nebo ještě jinak, pirátstvím. Časopis !Argument ve středu informoval o tom, že Spojené státy v rámci sé oblíbené činnosti, sankcí uvalovaných po světě, mimo jiné též i na Írán, „zadržely“ další íránskou loď vezoucí íránskou naftu. Řečeno přesněji, ukradly ji i s nákladem. Komické? V našich časech, kdy normální je nenormální a nenormální se stává normou, už ani trochu.

Člověk, který sleduje, co se děje ve světě (ale i u nás doma), má v podstatě na výběr mezi dvěma reakcemi. Může se zastřelit, neboť lépe ještě dlouho nebude, nebo se naučí brát šílený svět s humorem, jako to svého času dokázal Oscar Wilde. Stane se cynikem, ale přežije, třebaže s kyselým úsměvem na rtech. Druhá z obou možností je přece jenom nakonec šťastnější.

Nápad Spojených států připravit si půdu pro krádeže cizího majetku vyhlašováním sankcí by se mohl jako inspirace hodit například bankovnímu lupiči. Proč si navlékat na obličej dámskou punčochu a s revolverem v kapse se vplížit do banky, když by bylo možné – a USA nabízejí návod – vyhlásit nad vybranou bankou sankce a potom banku naprosto „legálně“, a vlastně i se vší slávou, vykrást?

Lupič nemusí budit rozruch a klienti banky, nešťastnou náhodou v té chvíli přítomní, si nemusejí lehat na zem. Sankční krádež se odbude elegantně a demokraticky, neboť návod k ní připutoval z té nejdemokratičtější země světa. Lupič inspirovaný sankční politikou Spojených států se navíc nemusí obávat trestního postihu, ani negativní publicistiky. Přece předtím, než se vydal krást, vyhlásil SANKCE! Takže vše, co se uskuteční v rámci těchto sankcí, je úplně v pořádku.

Čeští zaměstnanci mediálního mainstreamu (neříkejme jim už novináři) si to – alespoň v souvislosti s americkým sankčním potenciálem – nepochybně myslí. Tak proč by za totéž jednání kritizovali bankovního lupiče? Vždyť ten pouze napodobil veliký vzor?! Nuže, opět vítejme v bláznivém světě. Lepší to opravdu ještě hodně dlouho nebude.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.