Chorvatsko jedná o nákupu ruské vakcíny, Slovensko o něm uvažovalo a Brusel se diví

Záhřeb začal s přípravami nákupu ruské vakcíny a Bratislava o této možnosti začala mluvit. Von der Leyenová se diví, proč Rusko nabízí vakcíny, když neočkuje dostatečně doma…

Chorvatská vláda začala s přípravami pro nákup ruské vakcíny Sputnik V a Slovensko začalo o takové možnosti (neúspěšně) diskutovat, i když ruská vakcína nebyla odsouhlasena Evropskou lékovou agenturou (EMA).

Informace o tom, že Chorvatsko podniká kroky v souvislosti s nákupem ruské vakcíny se objevily už v úterý. Doposud jen Maďarsko odsouhlasilo využití Sputniku V, zatímco v České republice se o tom přemýšlí.

„Chorvatsko se snaží chránit své národní zájmy. V této fázi musíme vakcínu získat, než bude schválena EMA. Tímto způsobem se můžeme vyhnout závislosti na interní distribuci v rámci EU. Je důležité zdůraznit, že v tomto procesu neporušujeme žádné pravidlo ani nařízení EU,“ uvedl vládní zdroj.

Podle posledních informací Zagreb jedná s Ruskem o dodávce alespoň 1 milionu dávek očkování. Počítá se s tím, že i když by vakcína neměla povolení od EMA, tak k dodávce dojde. S očkováním se tak bude moci začít hned, jakmile ruská vakcína dostane povolení od evropské agentury.

Na Slovensku začala vláda s diskusí o nákupu Sputniku V. „Nevidím důvod, proč bychom ho nemohli využít, milióny lidí by mohly být naočkovány,“ řekl slovenský premiér Igor Matovič. Premiéra podpořil také ministr zdravotnictví Marek Krejčí a další členové epidemiologické komise. V daný moment se na Slovensku očkuje vakcínami povolenými EMA, tj. vakcínami výrobců Pfizer-BioNtech, Moderna a AstraZeneca. Některá vyjádření slovenských činitelů naznačují, že by se ruskou vakcínou mohlo začít očkovat před zelenou od EMA. Ve čtvrtek ale slovenská vláda nákup ruského očkování díky vetu strany Za ľudí neodsouhlasila – pozn. red.

Mezitím se předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová pozastavila nad ruskou očkovací diplomacií: „Stále se podivujeme nad tím, proč Rusko nabízí teoreticky miliony a miliony dávek, zatímco nedostatečně pokročilo ve vakcinaci vlastních lidí.“

Předtím sdělil zdroj z Evropské komise, že použití ruské vakcíny zatím na stole není. Důvodem má být to, že vakcíny pro použití v EU se také v EU vyrábějí, zatímco očkování Sputnik V se vyrábí jenom v Rusku. Členské země, které využijí ruskou vakcínu, tak činí na vlastní odpovědnost, uvedl zdroj z Evropské komise.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.