Giganti Google a News Corps se dohodly na licenční dohodě

Tříletá licenční smlouva ukončila roky sporů o placení za zpravodajský obsah.

Technologický gigant Google a mediální konglomerát News Corp ve středu oznámily tříletou licenční smlouvu, která ukončila roky sporů o placení za zpravodajský obsah. News Corp patří milardáři Rupertu Murdochovi. Informoval server Politico.

„Přelomová tříletá dohoda zahrnuje také vývoj předplatitelské platformy, sdílení příjmů z reklam prostřednictvím služeb reklamní technologie společnosti Google, pěstování audio žurnalistiky a smysluplné investice do inovativní videožurnalistiky ze strany YouTube,“ uvedla společnost News Corp v prohlášení.

Společnosti Google a také Facebooku vedou v Evropě a do nedávna také v Austrálii spory kvůli placení za zprávy. Google nedávno oznámil celou řadu dohod s mediálními společnostmi v Evropě. Ukazuje to na určité příměří s vydavateli tisku jako jsou Le Monde nebo Financial Times.

Informace o nové dohodě se objevila uprostřed dalšího napětí v Austrálii, která je domovskou zemí vlastníka News Corp. Australští zákonodárci totiž pracují na pravidlech, která budou vyžadovat, aby Google i Facebook místním novinám platily.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.