„Jsme zpět,“ oznámil Biden na Mnichovské bezpečnostní konferenci

USA se po éře trumpismu vracejí a budou se více spoléhat na spolupráci, naznačuje projev amerického prezidenta. Nechyběla kritika Ruska.

„Jsme zpět“ – takto by se dalo shrnout hlavní poselství Joe Bidena, shrnuje zpravodajství Tagesschau Bidenův proslov. Pravděpodobně nejen znamená, že trumpovská éra skončila a jeho éra začala, ale také to, že USA se budou opět více spoléhat na spolupráci. Joe Biden je prvním americkým prezidentem, který se zúčastnil (letos virtuální) Mnichovské bezpečnostní konference a jeho projev byl netrpělivě očekáván. Vyzval Evropu a USA, aby spolupracovaly na obraně demokracie.

Biden klade důraz na demokracii

Americký prezident Joe Biden zdůraznil, že demokracie „nevzniká náhodou“. „Musíme ji bránit, posilovat, obnovovat. Musíme dokázat, že náš model není pozůstatkem naší historie.“ Je to „nejlepší způsob, jak realizovat příslib naší budoucnosti“.

„Pokud budeme spolupracovat s našimi demokratickými partnery, se silou a důvěrou, vím, že zvládneme každou výzvu,“ zdůraznil Biden, který se poprvé jako prezident USA obrátil na evropské publikum.

Biden rovněž vyjádřil politování nad globální hrozbou pro demokracii z autoritářských aspirací. „Na příliš mnoha místech, včetně Evropy a USA, je demokratický proces vystaven útokům.   Biden označil partnerství USA s Evropou za „základní kámen“ americké zahraniční politiky. Svobodná, prosperující a mírová Evropa je i nadále klíčovým zájmem Spojených států.

Také německá kancléřka Angela Merkelová ve svém projevu zdůraznila, že transatlantická spolupráce hraje ústřední roli při překonávání globálních problémů.

„Nekonečná“ válka v Afghánistánu

Merkelová vyjádřila vděčnost za to, že USA v současné době přehodnocují situaci v Afghánistánu. Nasazením v Afghánistánu vytváří Německo bezpečnost a je „připraveno zůstat v Afghánistánu déle, pokud to misi poslouží“. Trumpova administrativa se rozhodla stáhnout všechny jednotky z krizové země – nová americká administrativa však ověřuje, zda dojde k realizaci tohoto rozhodnutí.

Ovšem, jak uvedl profesor Charles Kupchan, „nekonečné války v Afghánistánu a Iráku, jsou u velké většiny Američanů nepopulární.“ Proto zde bude Biden prosazovat další podporu. „Ve směru do Evropy to nebude tolik o penězích. Spíše to bude o otázkách: čeho může Evropa dosáhnout, čeho je Evropa schopná z hlediska bezpečnostní politiky?“ Konkrétně: kolik vojenské síly může EU investovat do probíhajících misí v Afghánistánu a Iráku?

Kritika Ruska

Biden dále ve svém projevu obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že chce oslabit projekt evropského sjednocení a transatlantické aliance. Pro Rusko je snazší vyvíjet tlak na jednotlivé země a ohrožovat je, než se vypořádat se silnými a jednotnými spojenectvími.

Nejde o obnovení studené války, ale ruské provokace by neměly zůstat bez odpovědi, řekl Biden. USA a Evropa proto musí vždy stát za „suverenitou a územní celistvostí“ Ukrajiny. Jde o vytvoření budoucnosti, ve které všechny země „mohou svobodně určovat svou cestu bez hrozby násilí nebo nátlaku“.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.