Německo v posledním čtvrtletí 2020 hospodářsky rostlo

Statistici mírně zrevidovali svoje odhady. Německu pomohly silné vývozy a aktivita ve stavebnictví.

Silný vývoz a solidní stavební aktivita pomohly německému hospodářství v posledním čtvrtletí loňského roku k růstu o 0,3 %, informuje Reuters. Je to vyšší číslo, než se původně očekávalo.

Spolkový statistický úřad tak zrevidoval svoje původní odhady ohledně celoročního růstu největší evropské ekonomiky – německé HDP se v roce 2020 propadlo o 4,9 %, nikoliv o původně odhadnutých 5 %. Po očištění od kalendářních vlivů ekonomika loni klesla o 5,3 %. Jedná se o číslo, které je o dost nižší než v případě jiných zemí v Evropě.

Celkový schodek státního rozpočtu SRN činil v roce 2020 139,6 miliard eur, což se rovná 4,2 % HDP. Jedná se o první nejvyšší schodek rozpočtu od roku 2011 a druhý nejvyšší od znovusjednocení Německa.

Ve čtvrtém kvartálu následovala expanze německé ekonomiky s rekordním čtvrtletním růstem ve výší 8,5 %. V druhém čtvrtletí se jednalo o propad ekonomiky ve výši 9,7 %.

Druhý německý lockdown v listopadu, který se dotknul restaurací, barů a zábavních zařízení a od prosince potom i většiny služeb a obchodů, vedl v posledním kvartálu 2020 k propadu výdajů domácností.

Německý vývoz za čtvrté čtvrtletí vzrostl o 4,5 %, zatímco výdaje domácností klesly o 3,3 %. Investice do stavebnictví se za čtvrtletí zvýšily o 1,8 procenta, uvedl Spolkový statistický úřad.

Vyhlídky německého hospodářství zůstávají nejasné, protože německé úřady prodloužily přísnější zákaz vycházení nejméně do 7. března.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.