Saúdské ženy mohou sloužit v armádě

V Saúdské Arábii bylo nedávno povoleno ženám žádat o službu v armádě. Toto rozhodnutí je primárně způsobeno vnitropolitickými důvody, ale má být i signálem zahraniční politiky.

Saúdské ženy, které jsou ve věku 21 až 40 let, jsou vysoké aspoň 155 cm a mají vysokoškolské vzdělání, se mohou ucházet o vojenskou službu. Je to významný pokrok v zemi, kde ještě do roku 2018 nesměly ženy ani samostatně řídit auto. Nyní se jim otevírá slibná kariéra v armádě od pozemních sil přes námořnictvo až po letectvo. Již dříve vedení země otevřelo ženám možnost působit u policie a v národní gardě, nyní je řada na armádě, informovala Deutsche Welle.

Existuje několik důvodů pro otevření, které nyní proběhlo, říká politická analytička Cinzia Bianco z Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR). „Jedním z důvodů je pokračující začleňování žen a dále podle oficiální „Vize 2030“ zvýšit podíl žen na pracovní síle v Saúdské Arábii z necelých 20 na více než 40 %.“

Dalším motivem pro rozšíření vojenských kariérních příležitostí pro ženy je zamýšlený účinek vojenské služby na občany, míní analytička. Služba ve zbrani podporuje citové pouto mezi občany a jejich zemí a také posiluje celkový vztah mezi společností.

Armáda saúdského království vypadá na první pohled celkem dobře: podle portálu „Global Firepower“, který měří vojenskou sílu jednotlivých zemí, má saúdská armáda něco přes půl milionu zaměstnanců, z nichž většina (přibližně 480 000) pracuje přímo ve vojenském sektoru.

„Potrvá to ovšem roky, než toto otevření se ženám ukáže praktické efekty a je také důležitým signálem zahraniční politiky,“ říká saúdskoarabská expertka Cinzia Bianco. Tato politika je zaměřena zejména na novou americkou vládu pod vedením Joe Bidena, se kterou mělo království dosud nevyřešené vztahy.

„Rijád chce napravit narativ, který se dosud o Saúdské Arábii šíří. Proto se snaží překonat negativní příběhy, jako je vražda novináře Džamála Chášukdžího (psali jsme zde) nebo katastrofická válka v Jemenu,“ uvedla expertka. Vláda si je vědoma, že může zlepšit image země především prostřednictvím iniciativ týkajících se modernizace ekonomiky a společnosti.

Ilustrační foto: Autor – Saudi88hawk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50926585

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.