NATO cvičí v Černém moři

Podle slov generálního tajemníka NATO bude organizace posilovat svoji přítomnost v černomořské oblasti.

Pod velením Rumunska se v oblasti Černého moře koná od 27. února vojenské cvičení NATO, kterého se účastní celkem 700 vojáků ze šesti zemí NATO (Francie, Řecko, Španělsko, USA, Turecko a Rumunsko). Velení akce je v rumunském přístavu Constanta, cvičení nese jméno Poseidon 21 a zahrnuje výcvik na moři, na suchu i ve vzduchu, má trvat asi týden.

Vojenského cvičení Poseidon se účastní 13 vojenských lodí, devět letadel, nákladní automobil s pyrotechnickým vybavením a podvodní robot.

Scénářem cvičení je společné sledování ponorkových hrozeb a operační postupy NATO při zjištění a likvidaci námořních min, improvizovaných výbušných zařízení, protiletadlových hladinových lodí a ponorek, jakož i techniky vlečení poškozeného plavidla, doplnění zásob na moři a první pomoci.

Militarizace Černého moře v poslední době posiluje. V únoru oznámil ministr zahraničí Ukrajiny Dmytro Kuleba, že Ukrajina a NATO v září letošního roku v oblasti provedou společné vojenské cvičení. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil zvýšení vojenské přítomnosti organizace NATO v Černém moři a potvrdil další vojenskou podporu Ukrajině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.