Litva bude do Polska dovážet plyn novým plynovodem

V roce 2022 by měl být zprovozněn nový plynovod GIPL mezi Litvou a Polskem, který se bude spoléhat na zkapalněný plyn neruského původu.

Litevská státní energetická společnost Ignitis Group začne v roce 2022 dodávat zkapalněný zemní plyn (LNG) do Polska. Dojde k tomu hned po zprovoznění nového plynovodu spojujícího Litvu a Polsko.

Nový plynovod mezi Polskem a Litvou s názvem GIPL má být dokončen do prosince 2021. Nová infrastruktura umožní Finsku, Estonsku a Lotyšsku přístup k plynovodnímu plynu z kontinentální Evropy. Region v současnosti dováží jednak plynovodní plyn z Ruska, jednak LNG přes dovozní terminál v litevském přístavu Klajpeda.

Litevský ministr energetiky v minulosti řekl, že nový plynovod bude mimo jiné dodávat LNG z Klajpedy do plánované plynové elektrárny, která má být vybudována na severovýchodě Polska.

V roce 2020 importoval plynový terminál v Klajpedě 21,9 TWh zkapalněného plynu, asi polovinu své celkové kapacity. Polský terminál LNG Swinoujscie dovezl 39,6 TWh a do roku 2022 by měl navýšit svou kapacitu o dalších 66 %. Polsko se v roce 2022 připravuje na ukončení dovozu zemního plynu z Ruska.

Ruský Gazprom přišel v roce 2020 o třetinu svého podílu na finském trhu se zemním plynem, protože nový plynovod umožnil dovážet LNG přes pobaltské státy. Přímý ruský vývoz plynu do Finska podle dat Gazpromu přitom vloni klesl o 35 %, z 24 TWh v roce 2019 na 15,7.

Článek neinformoval o původu zkapalněného zemního plynu, který je dovážen do polského i litevského přístavu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.