Borrell: EU nedokáže čelit dezinformacím z Číny

Podle evropského šéfdiplomata EU nestačí zdroje ani lidé, takže se zaměřuje jen na kampaně Ruska.

Josep Borrell, který je vysokým představitelem EU pro zahraniční vztahy a bezpečnost, řekl,  že EU nemá dostatečné kapacity ani pravomoci, aby mohla efektivně čelit hybridním útokům z Číny.

„Dnes nemáme mandát ke studiu dezinformací o Číně“, prohlásil Borrell před výborem Evropského parlamentu.

EU je podle něj v posledních letech pod stálým tlakem dezinformací z jiných zemí. V případě dezinformací z Ruska sice EU svoje možnosti posílila, v případě Číny jí ale chybí zdroje.

Evropský šéfdiplomat dále řekl, že hybridní útoky „se během pandemie zaměřily na naše demokratické hodnoty, náš informační prostor, a dokonce i na naši infrastrukturu, na naši kritickou infrastrukturu.“

Oddělení dezinformací zahraniční služby EU má specializovanou jednotku East Stratcom, která se věnuje ruským dezinformačním kampaním. Na sledování kampaní z celého světa, a tedy i z Číny, ale chybí lidé i zdroje.

Podle Borrella je Evropská unie ve svém úsilí chránit se před ruskými dezinformačními kampaněmi zaměřenými na Evropu v nevýhodě: „Nemáme kapacitu masivně produkovat informace prezentující naše názory.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.