USA se zaměří na budoucí skutky Saúdů, vysvětluje Washington neuvalení sankcí na korunního prince

Spojené státy přitom minulý týden korunního prince obvinily z organizace vraždy novináře Chášukdžího. Chystají se ale zavést sankce v souvislosti s kauzou A. Navalného.

Spojené státy se zaměří na „budoucí jednání“ Saúdské Arábie a očekávají, že Rijád také zlepší stav lidských práv doma, řekl Ned Price, mluvčí amerického ministerstva zahraničí, v souvislosti se zavedením sankcí proti několika saúdským občanům, ale už ne proti korunnímu princi Mohammadu bin Salmánovi, kterého USA obvinily z organizace vraždy novináře Džamála Chášukdžího.

Lidskoprávní skupiny kritizovaly skutečnost, že korunní princ se penalizaci ze strany USA vyhnul. Zazněly také pochybnosti o vážnosti závazku Bidenovy administrativy učinit z oblasti lidských práv opět prioritu americké zahraniční politiky.

Price argumentoval, že USA se zaměří nejen na budoucí jednání Saúdské Arábie, ale také se budou snažit dostat na kloub systémovým problémům, které stojí za vraždou novináře.

Saúdská Arábie propustila z vězení dva lidskoprávní aktivisty, což Spojené státy uvítaly. Nyní také žádají, aby jim Rijád zrušil i zákaz vycestovat.

Mluvčí Bílého Domu Jen Psaki sdělila, že si Spojené státy i nadále vyhrazují právo korunního prince sankcionovat.

V pátek Spojené učinily zodpovědnou jednotku rychlého zásahu, RIF, součást saúdské královské gardy, která se zapojila do protidisidentských operací. Oznámily také zákaz vydávání víz 76 Saúdům.

Mluvčí Price řekl, že nemůže zveřejnit jména těchto osob a odmítl sdělit, zda je mezi nimi i Mohammed bin Salmán. Spojené státy teď na Saúdskou Arábii naléhají, aby jednotku RIF zrušila.

Agentura Reuters také informovala, že Spojené státy se 2. března chystají zavést sankce v souvislosti s kauzou údajného pokusu o otravu Alexeje Navalného. Došlo k tomu během úterka koordinovaně s EU.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.