Finsko a Pobaltí zvyšují dovozy ruské elektřiny

Také letos se počítá s dalším zvýšením ruských vývozů elektřiny. V pandemickém roce 2020 se vývoz zvýšil o asi 25 %.

Finsko a pobaltské země zvyšují svoje dodávky elektřiny dovezené z Ruska. Podle informací ruského vývozce elektrické energie firmy Inter RAO vzrostly v roce 2020 exporty ruské elektřiny o jednu čtvrtinu ve srovnání s rokem 2019. Odpovídá to číslu 15 miliard KWt/h. Růst exportů se týkal především Finska a pobaltských zemí, Litvy, Lotyšska a Estonska. V podílech se jednalo o následující čísla: 33 % vývozů připadlo na země Pobaltí, 27 % na Finsko, 21 % na Čínu, 8 % na Kazachstán, 6 % na Gruzii a dalších 5 % na menší odběratele (mezi nimi je Ázerbájdžán, Mongolsko, Bělorusko a Ukrajina).

Inter RAO utržila za dodávky elektřiny do Evropy a do Číny celkem 53,6 miliard dolarů, což je skoro o 30 % vyšší zisk než v předchozím roce.

Finsko počítá s tím, že se do roku 2030 plně vzdá všech dovozů energie prostřednictvím zrychlení přechodu k zeleným zdrojům energie. Pro Rusko to bude znamenat ztrátu jednoho z největších dovozců ruské elektrické energie. Ovšem než k tomu dojde, bude Finsko ve skutečnosti zvyšovat svoje využití ruské elektřiny. V letošním roce se například počítá s růstem dovozů o 5 %. Finové by sice mohli dovážet ze Švédska a Polska, ale tato elektřina je o dost dražší než ruská.

Rusko dodává od listopadu 2020 elektřinu přímo Lotyšsku. V uplynulém roce se Lotyšsko vzdalo dovozů z Běloruska, které zahájilo provoz nové jaderné elektrárny. Tento typ energie považují v Lotyšsku za neekologický. Letos v únoru svoje dovozy elektřiny z Ruska obnovila také Ukrajina.

Dovozy ruské elektrické energie jsou pro Finsko, Pobaltí i pro Rusko výhodné, hodnotí současný stav ruští odborníci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.