Lidé viní z pomalé očkovací kampaně hlavně EU a politiky, tvrdí průzkum

Podle nového průzkumu veřejného mínění roste mezi evropskými občany frustrace, která směřuje víc na vlády a politiky a méně na farmaceutické firmy.

Průzkum veřejného mínění provedený v polovině února ve třech zemích EU a v Británii ukazuje na to, že lidé viní EU z toho, jak (ne)zvládla pandemii a rozjela kampaň očkování, informuje Politico. Kritika ale směřuje také k národním vládám. Ve Velké Británii už bylo naočkováno kolem 30 % lidí, zatímco pokrok s očkováním je v Evropské unii pomalý a mezi evropskými občany narůstá frustrace, která klade odpovědnost spíš na politiky než na farmaceutické firmy.

Nový průzkum veřejného mínění ukazuje, že 51 % Němců je toho mínění, že EU vakcinaci zvládla špatně. Stejného mínění je potom 35 % Francouzů a 24 % Švédů.

Průzkum proběhl také ve Velké Británii, která již není členem EU. Zde si 45 % dotázaných myslí, že EU vakcinační práci zvládla špatně, 77 % Britů oceňuje výsledky britské vlády v očkování populace. Na druhou stranu 23 % Němců, 19 % Švédů a 18 % Francouzů sdílí podobně dobré hodnocení vládní politiky.

Přes konflikt mezi Evropskou komisí a farmaceutickou firmou AstraZeneca kvůli neplnění smlouvy o dodávkách vakcín se ale zdá, že výrobci léků nejsou mezi občany terčem velké kritiky. Ve Francii i v Německu byla čistá podpora farmaceutického průmyslu v únoru vyšší než v září, i když ve Švédsku ve stejném období výrazně poklesla z 60 % na 34 %. Ve Velké Británii vzrostla čistá podpora od září do února z 51 procent na 78 procent.

Podle průzkumu se nespokojenost občanů obecně odráží na nepopularitě národních politiků. Například německá kancléřka Angela Merkelová zvýšila svůj rating podpory v červnu 2020 na 54 %. V únoru letošního se jednalo jenom o 23 %.

Podpora britského premiéra Borise Johnsona klesla z čistých -7 % na -13 %. Francouzský prezident Emmanuel Macron klesl z–15 % na – 16 %. A rovněž čistý rating švédského premiéra Stefana Löfvena zaznamenal pokles ze 7 % na -17 %.

Lidé jsou také pesimističtí ohledně perspektivy nových lockdownů. Třeba v Británii si 22 % dotázaných myslí, že další uzavírka nebude potřebná. Mezi Švédy se jednalo o 33 %, mezi Němci o 38 % a mezi Francouzi o 28 % dotázaných. Optimismus nepanuje ani ohledně možnosti cestování. Jen 13 % Britů, 26 % Francouzů, 27 % Němců a 23 % Švédů očekává, že by si letos mohlo rezervovat letní dovolenou.

Mezi respondenty panoval také pesimismus ohledně potřeby budoucích uzavírek. Pouze 22 % britských respondentů uvedlo, že nevěří, že země bude potřebovat další, přičemž totéž uvedlo 38 % Němců, 33 % Švédů a 28 % francouzských respondentů.

Průzkum ve čtyřech evropských zemích provedla společnost Kekst CNC v období od 11. února do 21. února mezi tisícovkou dospělých v Německu, Francii, Švédsku, Velké Británii, Japonsku a USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.