Orbán jde proti nezávislým médiím, tvrdí kritici o změnách distribuce novin v Maďarsku

„Vláda Fideszu chce absolutní kontrolu nad tím, co občané čtou, slyší a vidí. Kritické hlasy jsou systematicky potlačovány,“ míní německý europoslanec Daniel Freund.

Maďarská pošta oznámila, že od 1. července přestane doručovat deníky předplatitelům. Mediální holding Mediaworks blízký vládě by mohl v budoucnu tuto mezeru vyplnit. Tento krok způsobí, že poslední nezávislé noviny budou čelit obtížím. Kritici obviňují Orbánovu vládu, že se tímto způsobem snaží umlčet další kritické hlasy před parlamentními volbami v příštím roce, informuje web Deutschlandfunk.

Maďarský týdeník Magyar Hang se tiskne v Bratislavě, protože v Maďarsku to nechtěl nikdo dělat, říká šéf listu Csaba Lukács. Oznámení, že maďarská pošta již nebude od léta doručovat deníky, bylo šokující. Jsou obavy, že se to napříště dotkne i týdeníků. Lukács uvedl, že k tomuto opatření „zatím nemají alternativu“. Jako malý vydavatel nemůže mít Magyar Hang vlastní celostátní distribuci. „Pokud pošta skutečně přestane doručovat týdeníky, můžeme je i nadále prodávat v kiosku nebo v supermarketu,“ dodal Lukács.

Pécsský mediální právník Gábor Polyák okomentoval krok Orbánovy vlády takto: „Odchod pošty z distribuce novin velmi dobře zapadá do arzenálu velmi chytré mediální politiky vládnoucí strany Fidesz. Ta se zaměřuje nejen na poskytovatele obsahu (rádio, televizní stanice, noviny, online portály), ale také na ostatní oblasti – od obsahu přes prodej až po reklamní trh.

Orbán chce příští rok vyhrát parlamentní volby. Pro nezávislé noviny, které stejně nemají téměř žádné příjmy z reklamy, by se distribuce mohla v budoucnu stát ještě dražší a obávají se, že budou závislé na vládní společnosti.

Německý europoslanec ze strany Zelených Daniel Freund za tím vidí jasnou strategii. „Vláda Fideszu chce absolutní kontrolu nad tím, co občané čtou, slyší a vidí. Kritické hlasy jsou systematicky potlačovány.“ Před časem na svém webu informoval o tom, že soud v Budapešti zamítl žádost stanice KlubRadio o prodloužení frekvence.

Verdiktu předcházela desetiletá právní bitva. Mediální úřad ovládaný premiérem Viktorem Orbánem se už roky snaží jednat proti stanici KlubRadio předstíraným porušováním pravidel a lapáliemi. Přerušením frekvence končí vysílání stanice po více než 20 letech.

Daniel Freund, který pomohl vyjednat mechanismus právního státu pro Zelené v Evropském parlamentu, k tomu řekl: „Se stanicí KlubRadio ztratilo Maďarsko své poslední nezávislé rádio.“ Je to další vítězství Viktora Orbána v jeho tažení proti protivládním médiím v Maďarsku. A je to víc než jen další bolestivá rána pro svobodu tisku. Akce Viktora Orbana v Maďarsku ohrožují demokracii v celé Evropě. Evropská komise musí konečně využít všechny dostupné nástroje k potlačení této demontáže demokracie a právního státu. Po mnoha zprávách a analýzách musí nakonec následovat opatření na ochranu právního státu v Evropě.“

Pozn.: Freund na konci svého článku odkazuje na dokument „Hallo, Diktator“ – Orbán, die EU und die Rechtsstaatlichkeit („Ahoj diktátore“ – Orbán, EU a právní stát).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.