USA chtějí uspíšit mírová jednání v Afghánistánu

Americký ministr zahraničí nevyloučil ani možnost stažení amerických jednotek ze země k 1. květnu.

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken načrtnul v dopise zaslaném afghánskému prezidentovi obrysy mírového řešení situace v Afghánistánu, informuje Al Džazíra.

Dopis nastiňuje strategii nové americké administrativy. Blinken navrhl uspořádání konference pod hlavičkou OSN, na které by jednali ministři zahraničí a vyslanci Ruska, Číny, Pákistánu, Íránu, Indie a USA o „jednotném přístupu k podpoře míru v Afghánistánu“.

V neděli zveřejněný Blinkenův dopis také ukázal, že americký vyslanec pro Afghánistán Zalmaj Chalizád byl požádán, aby lídrům Tálibánu a prezidentovi Ašrafu Ghanímu předal návrhy, které „by urychlily diskuse o předjednané dohodě a klidu zbraní.“

Kromě toho Spojené státy požádají Turecko, aby v nadcházejících týdnech zorganizovalo setkání obou stran na vysoké úrovni s cílem dokončit mírovou dohodu. Ministr zahraniční Blinken dále napsal, že je připraven revidovaný návrh tříměsíčního omezení násilí, jehož cílem je “zabránit jarní ofenzivě Tálibánu“ a „podpořit politickou dohodu všech stran“.

Dopis amerického šéfdiplomata končí tím, že USA nevylučují žádnou variantu vývoje v Afghánistánu, včetně úplného stažení svých vojenských sil do 1. května. Blinken ale zároveň vyjádřil obavy z možnosti zhoršení bezpečnostní situace v Afghánistánu.

Nová administrativa amerického prezidenta Joea Bidena zahájila revizi své strategie pro Afghánistán, včetně dohody uzavřené s Tálibánem počátkem roku 2020 v katarském hlavním městě Dauhá, která připravila půdu pro rozhovory mezi ozbrojenou skupinou a afghánskou vládou.

V sobotu afghánský prezident Ghaní řekl, že jeho vláda je připravena jednat o možnosti uspořádání nových voleb ve snaze urychlit mírové rozhovory s Tálibánem.

Ghaní minulý týden jednal v Kábulu s americkým vyslancem Chalizádem. Tématem jednání bylo hledání způsobů, jak obnovit pozastavená katarská mírová jednání se zástupci Talibánu. Afghánští představitelé a západní diplomaté během Chalizádovy návštěvy v Kábulu uvedli, že americký vyslanec pro Afghánistán navrhl po jednání mezi vládními a tálibánskými předáky vznik prozatímní vlády.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.