Evropský parlament zrušil poslaneckou imunitu Puigdemonta

Bývalý předseda katalánské vlády a další dva politici byli zbaveni poslanecké imunity. Pro byla většina europoslanců.

Evropský parlament v úterý hlasoval pro zrušení imunity bývalého lídra katalánského regionu Carlese Puigdemonta, kterému ve Španělsku hrozí vysoký trest.

Vedle Puigdemonta byli poslanecké imunity zbaveni i bývalý katalánský ministr zdravotnictví Tonni Comino a regionální ministryně školství Clara Ponsatiová.

Trojice uprchla spolu s dalšími katalánskými separatisty v říjnu 2017 do Belgie. Ve Španělsku čelí obviněním v souvislosti s uspořádáním referenda o nezávislosti, které bylo podle španělské vlády nezákonné.

Všem třem politikům se v roce 2019 podařilo obhájit svoje kandidatury do Evropského parlamentu, který jim pak poskytl imunitu europoslanců. V únoru však parlamentní Výbor pro právní záležitosti odhlasoval doporučení zbavit katalánské politiky poslanecké imunity.

Pro návrh hlasovala většina europoslanců. V případě Carlese Puigdemonta celkem 400 z nich bylo pro, 248 proti a 45 se zdrželo. Návrhy proti Cominovi a Ponsatiové byly přijaty 404 hlasy proti 247, uvedl parlament.

Španělská vláda na to reagovala prohlášením, že rozhodnutí EP ukazuje, že katalánská otázka „má být řešena ve Španělsku“.

Puigdemontův právní tým se hodlá odvolat proti ztrátě imunity k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku, uvedl dále web Deutsche Welle.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.