Evropská komise představuje digitální cíle

S celoevropským projektem „Digitální kompas“ se chce EU stát nezávislejší na dodavatelích technologií z Asie a USA.

Evropská komise představila svůj „Digitální kompas“. Podle toho by do roku 2030 měli mít všichni občané Evropské unie možnost vyřídit důležitou úřední agendu online. Každý by navíc měl mít elektronický přístup k vlastním lékařským souborům a všechny domácnosti by měly mít internet s rychlostí v řádu gigabytů.

Digitální kompas má umožnit měřitelný očekávaný pokrok v digitalizaci v Evropě. Další cíle do roku 2030: alespoň 80 % dospělých by mělo mít základní digitální dovednosti, v Evropské unii by mělo pracovat 20 milionů počítačových specialistů a mělo by zde být umístěno alespoň 20 % celosvětové výroby polovodičů.

Koronakrize jasně ukázala, že EU je v oblasti technologií závislá na zahraničních partnerech a dodavatelích. Zejména v oblasti výroby polovodičů, ale také v oblasti cloud computingu je mnoho společností závislých na službách čínských nebo amerických společností.

První evropský kvantový počítač

Místopředsedkyně Evropské komise  Margrethe Vestagerová ve svém příspěvku zmínila, že je třeba mít „bezpečnou, výkonnou a udržitelnou digitální infrastrukturu, protože pandemie ukázala, jak důležité je mít spolehlivé síťové připojení“. Také zmínila ambice Evropy, „která by měla mít svůj první kvantový počítač do roku 2025“.

Například simulací komplexních molekul v chemickém a farmaceutickém průmyslu pomáhají rychleji vyvíjet nové produkty. Možné jsou také optimalizace v automobilovém a leteckém průmyslu. Kvantové počítače jsou mimo jiné považovány za maják naděje ve vývoji nových léků a výzkumu lidského genomu.

Vestagerová by chtěla vidět „do roku 2030 více evropských startupů světové úrovně a zajistit, aby digitální možnosti využívaly miliony menších společností. Mohou to být místní obchody, které přidávají nabídku click & collect (klikni a vyzvedni), tj. objednání online a vyzvednutí na odběrném místě, nebo farmáři, kteří shromažďují data, aby zlepšili své výnosy.“

Podrobnější informace k projektu „Digitální kompas“ jsou v češtině zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.