Maďarsko a Polsko zažalovaly EU

Obě země formálně podaly žalobu u Soudního dvora EU a snaží se zpochybnit zákonnost mechanismu, který spojuje právní stát s financováním EU.

Budapešť a Varšava právní cestou napadnou nový režim, který spojuje financování z rozpočtu EU s dodržováním zásad právního státu, informoval Politico.

Evropská rada a Evropský parlament dosáhly na konci minulého roku kompromis, který umožňuje krácení peněz v případech, kdy porušování pravidel právního státu ovlivňuje nebo vážně ohrožuje finanční zájmy bloku.

Nový mechanismus, který začal platit od ledna, povede k tomu, že financování z EU může být sníženo v případě, že kvalifikovaná většina členských zemí podepíše takové doporučení Evropské komise. Dotčené finanční prostředky by mohly pocházet z dlouhodobého rozpočtu EU nebo z Fondu pro obnovu pandemie.

Maďarsko a Polsko nicméně pořád doufají, že tento mechanismus nebude nikdy použit. Ve čtvrtek obě země formálně podaly žalobu u Soudního dvora EU ve snaze zpochybnit jeho zákonnost.

Polsko a Maďarsko tvrdí, že nové opatření míří na ně, protože orgány EU obvinily obě vlády z ústupu od demokratických standardů a právního státu. Tato obvinění obě země odmítají.

Právní kroky Maďarska a Polska přichází v době, kdy Evropský parlament ve čtvrtek diskutoval o zavedení tohoto mechanismu a kdy europoslanci vyzývají Evropskou komisi, aby rychle přistoupila ke snížení financování.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.