USA musejí zvýšit produkci minerálů pro elektromobily

Spojené státy chtějí snížit závislost na zahraničních dodávkách vzácných zemin.

Americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová uvedla, že Spojené státy musejí zvýšit domácí produkci minerálů používaných k výrobě elektrických vozidel. Spojené státy se již roky snaží odstavit svůj dodavatelský řetězec od Číny a dalších zemí se smíšenými výsledky, informovala agentura Reuters.

Spojené státy jsou stále závislé na Číně, pokud jde o lithium, vzácné zeminy a další minerály potřebné pro sektor elektromobility, což je situace, kterou Biden a Granholmová označili za neudržitelnou.

„V mnoha částech země jsou materiály, které potřebujeme k výrobě bateriových technologií,“ uvedla Granholmová na webináři pořádaném společností Securing America’s Future Energy. Nerostné suroviny by se měly podle ní ovšem těžit udržitelným způsobem a na tuto těžbu by mohli být převedeni horníci vzhledem ke snižující se poptávce po uhlí.

Vědci pracují na zkrácení dob nabíjení elektromobilů na méně než 15 minut (s dojezdem 483 km) a také na snížení nákladů na akumulátory, díky nimž budou elektromobily dostupnější, uvedla Granholmová.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.