Lídři CSU a CDU viní z volebního fiaska špatný výkon vlády A. Merkelové

Předsedové CSU a CDU Söder a Laschet posílají do Berlína jasný vzkaz: musíte pracovat lépe.

Vedení německých konzervativců považuje těžkou porážku obou stran v regionálních volbách, které se konaly minulý víkend, za důsledek vládního řízení pandemie. Šéf bavorské sesterské CSU Markus Söder prohlásil, že výsledky voleb jsou „budíčkem“. Nový šéf CDU Armin Laschet v pondělí na adresu vlády a pandemie řekl: „Očekávám, že federální vláda odvede dobrou práci.“

Laschet se také pokusil svalit vinu za vládní neúspěchy na mladšího koaličního partnera, tj. na sociální demokraty. Mimo jiné kritizoval ministra financí Olafa Scholze.

Söder a Laschet představují dva lídry německých konzervativců, kteří by se nejpravděpodobněji mohli stát kandidáty na spolkového kancléře a nahradit Angelu Merkelovou, která Německo vede nepřetržitě od roku 2005.

V nedělních regionálních volbách dosáhla CDU dvou nejhorších volebních výsledků ve spolkových státech Bádensku-Württembersku a v Porýní-Falci. Laschet se neúspěch strany ve volbách pokoušel vysvětlit i velkou popularitou regionálních lídrů strany Zelených (Bádensko-Württembersko) a sociální demokracie (Porýní-Falc).

Oba politici, Söder i Laschet, se nyní shodují, že spolková vláda by měla zlepšit managment pandemie. „Každý ministr by měl dobře pracovat ve svém resortu, ale nezasahovat do jiných, které mají v tuto chvíli těžkou práci,” řekl konkrétně Laschet.

V Bádensku-Württembersku získala CDU o skoro 3 % méně hlasů než v roce 2016 (skončila druhá s 24,1 %), volby vyhráli Zelení. V případě Porýní-Falce strana ztratila 4,1 % (skončila druhá s 27,7 %) a volby vyhrála sociální demokracie.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.