V Severním Irsku hrozí otevření Pandořiny skříňky

Další hlasy kritizují Severoirský protokol a varují před politickým chaosem v britské provincii.

Vysoce postavený severoirský loajalista v pátek varoval, že mírová dohoda Severního Irska z roku 1998 je ohrožena. Pokud Evropská unie nepřistoupí na významné změny dohody o brexitu, otevře se “Pandořina skříňka“ protestů a politické krize, informuje agentura Reuters.

Velkopáteční dohoda z roku 1998 ukončila tři desetiletí násilí mezi převážně katolickými nacionalisty bojujícími za sjednocené Irsko a většinou protestantskými unionisty či loajalisty, kteří chtějí, aby Severní Irsko zůstalo součástí Velké Británie

David Campbell, předseda Rady loajálních společenství, pod niž spadají probritské polovojenské organizace, vyzval k dialogu s EU a Irskem o změnách tzv. Severoirského protokolu. Podle Campbella porušil zásady dohody z roku 1998.

„Říkáme, že existuje prostor pro konstruktivní dialog, abychom zjistili, zda skutečně můžeme dosáhnout funkčního řešení, a já nepochybuji, že funkčního řešení bychom dosáhnout mohli, ale vyžaduje to, aby se Brusel i Dublin vrátily k dodržování základních záruk (Belfastské) dohody”, řekl Campbell.

Pokud se k jednání nevrátí, pak podle Campbella otevírají Pandořinu skříňku, což v Severním Irsku povede k protestům, svržení severoirské vlády a velké politické krizi.

Loajalistické polovojenské skupiny již začátkem března informovaly premiéra Borise Johnsona, že kvůli obavám ohledně dohody o odchodu z EU dočasně stahují podporu mírové dohodě.

EU a Irsko ale nevidí pro změnu dohody o brexitu, která má status mezinárodní dohody, důvod.

Campbell dále řekl, že severoirští loajalisté jsou napříč celou komunitou naštvaní. Nejvíc od roku 1985, kdy dohoda mezi Británií a Irskem přiřkla Dublinu poradní úlohu při řízení Severního Irska.

Unionisté tvrdí, že dohoda o brexitu je nespravedlivá, protože sice nedovoluje tvrdou (pozemní) hranici mezi Severním Irskem a Irskem, ale zároveň fakticky odřízne Severní Irsko od zbytku Spojeného království, neboť vytvoří hranici v Irském moři.

Campbell také varoval, že mírová dohoda z roku 1998 je „zásadně ohrožena“ a že severoirská vláda se pod tlakem současných okolností zhroutí a britskou provincii čekají velké protesty. Polovojenské loajalistické organizace nyní čelí tlaku zélótů, kteří současnou situaci chápou jako možnost vést válku podle svých představ. Hlavní loajalistické polovojenské organizace sice v roce 1998 nebyly signatáři dohody, ale dohodu podpořily a v následujících letech se odzbrojily.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.