Sputnik V chce vyrábět už i Švédsko

Několik švédských společností jedná o možnosti výroby ruské vakcíny.

Několik švédských společností je připraveno vyrábět ruskou vakcínu Sputnik V poté, co švédská vláda nařídila agentuře pro inovace Vinnova ověřit možnost výroby vakcíny ve Švédsku. Informace o tom přinesly sobotní noviny Svenska Dagbladet.

Podle Larse Hammarströma, šéfa oddělení agentury Vinnova, by se nemělo jednat o výstavbu nového závodu, ale o využití stávajících výrobních kapacit.

Švédský koordinátor pro očkování Richard Bergstöm již dříve řekl, že ruská vakcína by se mohla ve Švédsku vyrábět a že o tom švédská a ruská strana vedou jednání. O které švédské společnosti se konkrétně jedná, není zatím ale nic známo.

Alí Mirazimi, profesor Karolinského ústavu a odborník na vakcíny, k tomu řekl: „Potřebujeme všechny vakcíny, které je možné získat“. Výroba ruské vakcíny v Evropě bude podle něj výhodná, celá situace bude jednodušší a bude také zaručena kvalita vakcíny.

Souběžným tématem švédské veřejné debaty se stala i otázka, proč Švédsko neinvestovalo do vývoje vlastní, domácí vakcíny.

Jak uvedla agentura TASS, ruský zástupce výrobce vakcíny Sputnik V se již o výrobě očkování domluvil s firmami z Itálie, Španělska, Francie a Německa a jedná dále i s dalšími evropskými společnostmi, aby se zvýšil objem výroby.

Evropská léková agentura (EMA) od 4. března posuzuje kvalitu, efektivitu a bezpečnost ruské vakcíny podle evropských standardů.

Ilustrační foto: Autor – Jmarchn – File:Посещение пункта вакцинации от COVID-19 (С. Собянин; декабрь 2020) (3).jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98829213

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.