Zvýšení jaderného arzenálu Velké Británie není legální, tvrdí Rusko

Londýn plánuje zvýšit počet svých jaderných hlavic o 40 %. Jako porušení Dohody o nešíření jaderných zbraní to nevidí.

Ruský velvyslanec v Londýně kritizoval Velkou Británii za plán rozšířit svůj jaderný arzenál. Mimo jiné uvedl, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou „téměř mrtvé“, informuje Reuters.

Informace o plánech na rozšíření britského jaderného arzenálu byly zveřejněny v nové postbrexitové zahraničně-politické a obranné doktríně země, kterou podpořil premiér Boris Johnson. Konkrétně by měl Londýn zvýšit počet svých jaderných hlavic ze 180 na 260.

Ambasador Andrej Kelin v rozhovoru pro britská média uvedl, že plán porušuje mezinárodní dohody – včetně Dohody o nešíření jaderných zbraní z roku 1970 – a „vypadá nezákonně“. Velká Británie je signatářem zmíněné dohody, svoje současné plány však nepovažuje za porušení této dohody.

Ruská média si všimla, že Kelin v rozhovoru popsal současné napjaté vztahy mezi Ruskem a Británií jako „skoro mrtvé“, fungují jen kulturní a hospodářské vazby. Kelin uvedl, že naposledy hovořil s britským ministrem zahraničí Dominikem Raabem v prosinci 2019.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.