Němečtí odboráři vyzývají ke stávce v Amazonu

Výzva ke stávce byla posledním pokusem o donucení  firmy k tomu, aby uznala kolektivní dohodu. Konflikt mezi odbory a americkou firmou je dlouhodobý.

Odborový svaz Verdi vyzval pracovníky na šesti pracovištích americké firmy Amazonu v Německu, aby od nedělního večera po dobu čtyř dnů stávkovali. Výzva ke stávce byla posledním pokusem o donucení firmy k tomu, aby uznala kolektivní dohodu.

Odborový svaz sdělil, že stávky na pracovištích firmy Amazon (v Rheinbergu, Werne, Koblenzi, Lipsku a na dvou místech v Bad Hersfeldu) jsou signálem pro „neoficiální začátek“ vyjednávání o mzdách pro maloobchodní a zásilkový průmysl, které mají začít v příštích několika týdnech.

„Amazon si na krizi koronaviru vydělává. Už jen z tohoto důvodu je třeba zastavit vyhýbání se placení mezd,“ řekl zástupce Verdi Orhan Akman.

Odboráři požadují zvýšení platů o 4,5 % pro pracovníky v maloobchodu a zásilkovém průmyslu.

Firma Amazon čelí dlouhotrvajícímu konfliktu s odbory v Německu o lepší platy a podmínky pro pracovníky v logistice, kteří od roku 2013 často stávkují. Německo představuje pro firmu Amazon největší trh hned po USA.

Americká firma tvrdí, že nabízí vynikající platy a výhody. Během dřívějších výzev ke stávce Amazon tvrdil, že více než 90 % zaměstnanců v logistických centrech pracovalo normálně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.