Významné ložisko manganu ve Chvaleticích

Po lithiu na Cínovci se v ČR upřela pozornost na těžbu manganu ve Chvaleticích, kde by mělo vzniknout 400 pracovních míst.

EIT InnoEnergy oznámila podporu projektu „Mangan Chvaletice“ v České republice, který má pomoci naplnit ambice k vytvoření konkurenceschopného a udržitelného hodnotového řetězce výroby bateriových článků v Evropě, informoval web EBA250.

Kromě počáteční investice ve výši 250 tis. eur pomůže EIT InnoEnergy společnosti Euro Manganese zajistit financování komplexního komerčního rozvoje až do výše 362 mil. eur na komerční rozvoj projektu ve Chvaleticích (podrobné informace jsou v češtině dostupné zde).

Strategická autonomie EU

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič na svém Twitteru 12. března sdělil, že „rok 2020 byl dalším určujícím rokem pro Evropskou bateriovou alianci: Evropa je i nadále hotspotem pro baterie, uzavírá investiční mezeru našim hlavním konkurentům a rychle se přibližuje k otevřené strategické autonomii.“

Ve svém projevu na tiskové konferenci dále uvedl: „Evropská bateriová aliance podporuje téměř 70 průmyslových projektů, přičemž se očekává, že do roku 2025 vytvoří 3 až 4 miliony pracovních míst. Výroba lithium-iontových baterií ukázala největší pokrok – do roku 2025 se nyní máme stát druhým největším výrobcem bateriových článků na světě hned za Čínou. Kromě toho by téměř 30 oznámených projektů mělo do značné míry uspokojit poptávku EU po bateriích ve vztahu k elektromobilitě.

Je nutné posílit místní udržitelné získávání a zpracování surovin používaných v bateriích a také místní výrobu klíčových komponent, které určují výkon lithium-iontových baterií. To vyžaduje značné investice a větší mobilizaci veřejného financování. Vzhledem k tomu, že členské státy dokončují své národní plány obnovy, vyzývám je, aby zahrnovaly investice do surovin a pokročilých materiálů.

Evropský úspěch v oblasti baterií závisí na naší schopnosti řešit rychle se objevující výzvu v oblasti dovedností, protože výroba baterií vyžaduje konkrétní soubor dovedností a v současné době náš trh práce nedostatečně uspokojuje poptávku.“

Projekt ve Chvaleticích

Projekt „Mangan Chvaletice“ je jediným významným zdrojem manganu v Evropské unii, který má v roce 2025 potenciál zajistit až 50 % předpokládané evropské poptávky po vysoce čistém manganu pro baterie a 28 % očekávaných požadavků pro rok 2030. Projekt jako takový představuje milník pro evropský automobilový průmysl, který se snaží snížit riziko možného narušení dodávek surovin.

Výkonný ředitel Euro Manganese, Marco Romero, vysvětluje: „Vysoce čistý mangan je základní surovinou pro baterie a bude vyžadován u velké většiny evropských elektrických vozidel. Jsme vděční za podporu EIT InnoEnergy, která umožňuje uskutečnit náš projekt. Jakmile bude projekt funkční, očekáváme, že bude jedním z největších světových producentů vysoce čistého manganu s očekávanou roční produkcí kolem 50 000 tun po dobu 25 let.“

Projekt také přinese místní environmentální a sociální výhody ve formě 400 pracovních míst. Jeho rozvoj a následná rekultivace lokality také eliminují dlouhodobý zdroj znečištění vody. Mangan bude získáván z hlušiny (jemné, písčité hromady odpadu) z vyřazeného dolu asi 90 km východně od Prahy.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=373208

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.