V Suezu uvízla také ruská ropa za 160 milionů dolarů

Ruští producenti využívají Suezský průplav pro dopravu ropy a ropných výrobků ve velkém.

V Suezském průplavu uvízla ruská ropa v hodnotě 160 milionů dolarů, informují noviny RBK. Ruští producenti ropy Suez hojně využívají pro dopravu ropy, ve skutečnosti patří k jedněm z největších přepravců ropy a ropných výrobků na této trase.

Celkem v Suezském průplavu uvízlo kolem 10 milionů barelů ropy a 26 % z nich pochází z Ruska. Na zprávy o zablokování průplavu také hned reagovala cena ropy, která bezprostředně po ohlášení blokády vzrostla o 3 %.

Ruský analytik z ratingové agentury Fitch Dmitrij Marinčenko sdělil, že dopravní zácpa v Suezském průplavu by neměla mít významný dopad na rovnováhu nabídky a poptávky na trhu s ropou. Není pravděpodobné, že by vedla k silnému růstu cen, odhadoval Marinčenko pro RBK.

„Je možné, v závislosti na tom, jak rychle bude možné obnovit přepravu, že cisterny budou muset být přesměrovány jinými trasami, což zvýší celkovou dobu přepravy při přepravě zboží, včetně ropy. To by mohlo vést ke zvýšení nákladů na dopravu”, řekl. Dodal ale, že v případě jakéhokoli narušení dodávek ropy může být poptávka v různých regionech uspokojována na úkor komoditních zásob ropy i ropných produktů.

V pondělí byla loď Ever Given, která Suezský průplav několik dní blokovala, vyproštěna.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.