Průzkum Ifo: Mezi německými vývozci roste optimismus

Podle nového průzkumu jsou pozitivní očekávání dokonce nejvyšší za poslední dekádu.

Němečtí exportéři jsou stále víc optimističtí ohledně pozitivního dopadu ekonomického růstu v Asii i v USA, ukázal nový průzkum hospodářského ústavu Ifo. Informace přinesla agentura Reuters.

Nový průzkum mnichovského ústavu ukazuje, že očekávání vývozců bylo v březnu 2021 na 24,9 bodech. Jedná se o nejvyšší hodnotu od roku 2011. Pozitivní očekávání vzrostla od února letošního roku o 11.9 bodů. Podle hodnocení Ifo vzrostl optimismus téměř ve všech sektorech ekonomiky. Konkrétně například elektrotechnický průmysl doufá ve výrazný nárůst zakázek ze zahraničí. Totéž platí pro strojírenství, v této oblasti ukazatel vzrostl na nejvyšší úroveň od listopadu 2017. Optimismus panuje také v automobilovém průmyslu. Společnosti vyrábějící oděvy a obuv naopak očekávají pokles prodeje, zjistil německý ústav.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.