Čína a USA vedly konzultace o Marsu

Rivalové se tak snaží vyhnout se rizikům kolize svých kosmických lodí v oblasti Marsu.

Čína a USA letos společně konzultovaly cesty svých kosmických lodí na Mars. Čínská Národní kosmická agentura potvrdila, že od ledna do března letošního roku pořádá pracovní schůzky a konzultuje s NASA. Cílem je zajištění bezpečností letů svých kosmických lodí.

Americký zákon přitom zakazuje skoro všechny kontakty mezi NASA a Čínou. Důvodem jsou obavy z krádeží technologií a také tajnůstkářství kosmického programu Číny, který podporuje armáda. Nicméně ze zákazu existují výjimky v případě zavedení ochrany informací.

Podle informací NASA Čína poskytla orbitální a další data pro svou misi na Mars, aby bylo možné analyzovat riziko kolize.

Na Bidenově administrativě a Kongresu nyní závisí to, zda a jak se USA v rámci celkové čínské strategie zapojí s Čínou do nevojenských kosmických aktivit.

„Až administrativa a Kongres tyto politiky stanoví, budeme se těšit na to, jak můžeme přispět k občanskému vesmírnému dialogu a spolupráci s Čínou,“ řekl k tomu představitel NASA Steve Jurczyk.

V letošním roce se oblast kolem planety Mars poněkud zaplnila kosmickými loděmi z USA a z Číny, ale také ze Spojených arabských emirátů.

Vozítko NASA Perseverance přistálo v únoru na Marsu a zahájilo průzkum. Čínská Tianwen-1 obíhá kolem Marsu a připravuje se na přistání v květnu nebo červnu. Loď Spojených arabských emirátů Mars pouze obíhá a nepokusí se přistát.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.