Polsko skončí u Soudního dvora EU

Evropská komise zažalovala Polsko u Soudního dvora EU ve spojitosti s pravidly pro penalizaci soudců v zemi.

Evropská komise ve středu oznámila, že na Polsko podá žalobu k Soudnímu dvoru EU v souvislosti se schválením zákona z roku 2020, který zpřísňuje pravidla týkající se disciplinárního režimu soudců. Podle mínění Komise totiž polský zákon podrývá „nezávislost polských soudců“ a „je neslučitelný s nadřazeností práva EU“. Informoval Politico.

Komise se obrátila na Soudní dvůr EU rok po zahájení řízení o porušení povinnosti proti Polsku (a to celkem již čtvrtého) kvůli přijetí zákona, který lze uplatnit k disciplinárnímu postihu soudců obviněných ze zpochybňování rozhodovací kompetence nebo legality jiného soudce, soudní komory nebo soudu.

„Komise má za to, že polský zákon o soudnictví narušuje nezávislost polských soudců a je neslučitelný s nadřazeností práva EU,“ uvádí se v prohlášení. „Nový zákon navíc brání polským soudům, aby přímo uplatňovaly některá ustanovení práva EU chránící soudní nezávislost a předkládaly Soudnímu dvoru žádosti o rozhodnutí o předběžné otázce týkající se takových otázek.“

Toto rozhodnutí Evropské komise je součástí dlouhodobějšího boje o právní stát mezi Bruselem a Varšavou. Tento boj byl iniciován, když Komise zahájila proti Polsku řízení podle článku 7 Smlouvy o EU. Jedná se o proces, který by teoreticky mohl vést ke ztrátě hlasovacího práva Polska v Evropské radě. Komise poté zahájila čtyři řízení o nesplnění povinnosti, která byla podpořena pravomocnými rozsudky Soudního dvora EU.

Komise počítá s tím, že soudci EU potvrdí dřívější verdikty a žádá je, aby „nařídili předběžná opatření s cílem zabránit zhoršení vážné a nenapravitelné újmy způsobené soudní nezávislosti a právnímu řádu EU“.

Místopředsedkyně Evropské komise zodpovědná za hodnoty a transparentnost ve středu vyjádřila svoje znepokojení nad vývojem v Polsku. „Nejde o ideologickou záležitost. Právní stát a nezávislost soudů nejsou ani levicové, ani pravicové … Zjednodušeně řečeno, stále větší závislost soudního systému na vůli politiků snižuje kontrolu nad tím, co tito politici dělají, a není to směr, který obnoví důvěru občanů v soudnictví,“ řekla Jourová.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.