Spojené státy vyzvaly Rusko, aby nezastrašovalo Ukrajinu

Washington kritizoval pohyby ruské armády na hranících s Ukrajinou a poskytl Ukrajině „signál jistoty“.

V pondělním vyjádření amerického ministerstva obrany zazněly obavy ohledně zvýšení počtu jednotek ruské armády v blízkosti hranic s Ukrajinou. Mluvčí Pentagonu vyzval Rusko, aby přestala zastrašovat Ukrajinu a USA poskytly „ukrajinským partnerům signál jistoty“, napsaly noviny Gazeta.ru.

Spojené státy požádaly Rusko, aby vysvětlilo důvody navýšení počtu vojáků na svých hranicích s Ukrajinou. USA se těmito obavami trápí bez ohledu na to, kde se vojska ruské armády nacházejí – zda ve vnitrozemí Ruska nebo v pohraniční oblasti Ruska a Ukrajiny.

Mluvčí Pentagonu Ned Price zdůraznil, že nejdůležitější je, že USA předaly „…našim ukrajinským parterům signál jistoty. Podporujeme Kyjev. Podporujeme našeho partnera Ukrajinu čelícího tomuto zastrašování a agresi.“ Signálem měl být zřejmě telefonický rozhovor prezidentů Joe Bidena a Volodymyra Zelenského.

Price byl požádán, aby vysvětlil, co míní slovem „zastrašování“. Price vysvětlil: „Samozřejmě, Rusové se dost dlouhou dobu snaží zastrašovat svoje sousedy.“

Mluvčí Kremlu k tomu sdělil, že pohyby ruské armády na území Ruska by neměly vyvolávat znepokojení dalších zemí. Rusko pro ně totiž nepředstavuje hrozbu. Dmitrij Peskov zdůraznil, že ruská armáda se na území Ruska pohybuje podle potřeb a s cílem zajistit bezpečnost země.

Znepokojení ohledně kroků Ruska vyjádřily také Francie a Německo, které je spojily se situací na východní Ukrajině a vyzvaly Moskvu, aby „eskalaci okamžitě ukončila“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.