Bolsonaro dál odmítá uzávěru

Brazílie mezitím čelí rekordní vlně pandemie a vysoké míře úmrtnosti.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro znovu odmítl plány na celonárodní uzávěru. Brazílie má přitom nejvyšší čísla zemřelých v souvislosti s coronavirem za posledních 24 hodin. Ve středu ministerstvo zdravotnictví oznámilo 3826 zemřelých, v úterý potom 4195, což byl smutný rekord.

Prezident ale vystoupil ve městě Chapeco s projevem, ve kterém řekl, že nepřipustí politiku zůstávání doma a uzávěry všeho. „Žádný národní lockdown nebude,“ prohlásil Bolsonaro, který čelí stále silnějšímu tlaku za to, jak „zvládá“ rostoucí pandemii.

Bolsonaro je považován za koronavirového skeptika, který umenšuje hrozbu viru a odmítá názory zdravotnických expertů, kteří po uzávěře volají.

Brazílie zatím zaplatila za pandemii daň celkem asi 336 tisíc mrtvých. Počet zemřelých bohužel roste. Ve středu vzrostl počet nakažených na 92625, sdělilo brazilské ministerstvo zdravotnictví. V zemi byla ve středu také potvrzena jihoafrická mutace viru. Přitom se v zemi objevila brazilská mutace viru s názvem P1, která je vysoce nakažlivá. Podle odborníků by mohlo nyní dojít k „souboji“ mezi brazilskou a jihoafrickou mutací, která by mohla převládnout.

Brazílie zatím naočkovala kolem 8 procent populace, což je nedostatečné. Země očkuje vakcínami AstraZeneca a Sinovac.

Město Sao Paulo ve středu oznámilo, že denně otevře celkem 600 nových hrobů a plánuje, že postaví „vertikální hřbitov“, kryptu pro 26 tisíc hrobů, které mají připomínat zásuvky. Hřbitov by měl být postaven za 90 dní od povolení.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.