Stažení amerických vojáků z Iráku postrádá časový harmonogram

USA a Irák znovu jednaly o stažení zahraničních jednotek z Iráku.

Irák a USA se dohodly na stažení všech amerických a koaličních bojových jednotek, které byly umístěny v zemi k účelům boje proti Islámskému státu. Nicméně ke stažení neexistuje žádný časový harmonogram. Vedle toho bylo řečeno, že zahraniční jednotky budou nadále pomáhat s výcvikem irácké armády.

Po prvním strategickém dialogu mezi americkou administrativou Joe Bidena a iráckou vládou došly obě strany k závěru, že irácká armáda se velmi vylepšila.

„Strany potvrdily, že mise amerických a koaličních sil nyní přešla na misi zaměřenou na výcvik a poradní úkoly, což umožňuje přesun zbývajících bojových sil z Iráku,“ uvádí se v prohlášení a dodává se, že načasování má být stanoveno „v nadcházejících technických rozhovorech“. „Přechod amerických a dalších mezinárodních sil od bojových operací k výcviku, vybavení a pomoci ISF (Irácké bezpečnostní síly) odráží úspěch jejich strategického partnerství a zajišťuje podporu pokračujícímu úsilí ISF zajistit, aby ISIS už nikdy nemohl ohrozit stabilitu Iráku,“ dodalo prohlášení, jak jej cituje web televize Al Džazíry.

Americké ministerstvo obrany v souvislosti se zveřejněním společného prohlášení vysvětlilo, že prohlášení nepředstavuje dohodu o stažení amerických a koaličních vojsk z Iráku. Irácká strana zřídila ale komisi, která by měla pracovat na technické stránce a načasování stažení.

Ministr zahraničí Iráku Fuad Hassan ve středu 7. dubna prohlásil, že Irák stále potřebuje americkou podporu v oblasti výcviku a poradenství.

V poslední době se přitom americké cíle v Iráku staly terčem častých raketových útoků připisovaných polovojenským skupinám napojeným na Írán, což prezidenta Joe Bidena už vedlo k nařízení náletů na přidružené tábory v Sýrii. Biden však ve vzácné shodě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem hledal způsoby, jak utlumit to, čemu se začalo přezdívat „nekonečné války“.

V prohlášení se také uvádí, že se Irák zavázal chránit základny s jednotkami pod vedením USA, které byly podle Washingtonu přítomny „výhradně na podporu iráckého úsilí“ v boji proti ISIL.

V Iráku zesílilo volání po stažení amerických vojáků po zabití íránského generála Kásema Solejmáního na rozkaz Donalda Trumpa. Několik dní po tomto incidentu irácký parlament hlasoval pro úplné stažení všech zahraničních jednotek.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.