Jazzové okénko Jana Schneidera: Craig Harris, Nutville a Dark Matter

Nedělní průvodce jazzovou hudbou Jana Schneidera pokračuje dalším vydáním. Krásný nedělní poslech.

Dnes začnu jednou krátkou trombónovou lahůdkou: Craig Harris hraje ve střípku mně neznámé skladby s bigbandem tenorsaxofonisty Davida Murraye (který pak dá také sólíčko, bohužel dosti brutálně zastřižené) za velmi pěkného doprovodu Freda Hopkinse (basa) a Tani Tabbala (bicí). Trombón z celkem objektivních důvodů není jako sólový nástroj příliš využíván, ale když má někdo výrazovou škálu jako Craig Harris, byl by hřích ho nepustit ke slovu!

Pianista Horace Silver byl i vyhlášený skladatel. Nutville je jedním z jeho nejhranějších kousků, a opravdu to zní dobře, zvláště v jeho vlastním podání. Je to vypalovačka, jak se patří, zejména díky znamenitému Rogeru Humpriesovi za bubny! Krásně dynamický kontrabas hraje Bob Cranshaw. Kromě kapelníka jsou sólisty trombonista J. J. Johnson, trumpetista Woody Shaw a tenorsaxofonista Joe Henderson. Nádherný je zejména ten rozjezd po bubeníkově sólíčku, úžasně elegantní a chytlavý, nelze odolat! (A takto vypadá ten „nářez“ v podání Buddyho Riche.)

Nádherná melodie na závěr. Kytarista Garrison Fewell napsal skladbu „Dark Matter“ a velmi něžně ji rozvíjí. Postupně se přidá kontrabasista Cecil McBee, bubeník Billy Hart a když začali John Tchicai na basklarinet a Charlie Kohlhase na altsaxofon, došla mi slova. Dlouho jsem neslyšel tak nádherně pomalé sólo na kytaru! Nechte si ty libé tóny působit na sebe, ať máte hezké dny před sebou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.