Söder chce být spolkovým kancléřem

V německé politice nyní sílí tlak na rychlé rozhodnutí o konzervativním kandidátovi na spolkového kancléře a nástupce Angely Merkelové.

Bavorský premiér Markus Söder v neděli oznámil kandidaturu na německého spolkového kancléře v zářijových parlamentních volbách.

Söder dále naznačil, že otázku kandidatury brzy a přátelsky vyřeší se svým rivalem, šéfem křesťanských demokratů (CDU) Arminem Laschetem.

V německé politice nyní sílí tlak na rychlé rozhodnutí o konzervativním kandidátovi na spolkového kancléře a nástupce Angely Merkelové. Volby se konají 26. září a konzervativci naléhají na rozhodnutí o kandidatuře, aby ukončili spekulace, které zdůrazňují rozpory.

„S Markusem Söderem jsme měli dlouhý rozhovor. Prohlásili jsme, že jsme ochotni kandidovat na kancléře,” řekl lídr CDU Armin Laschet na společné tiskové konferenci.

Laschet ale v průzkumech veřejného mínění zaostává za Söderem, který vede sesterskou stranu CDU, bavorskou Křesťansko-sociální stranu, CSU. Na druhou stranu Laschetovi nechybí podpora některých šéfů německých spolkových vlád.

„Chceme ty volby na podzim vyhrát – to je hlavní cíl. A nyní přemýšlíme o nejlepší formaci,“ sdělil novinářům bavorský premiér. V konzervativní straně vládne značná nervozita před letošními volbami, ve kterých jde strana poprvé do voleb bez Angely Merkelové.

V pondělí Söder oznámil, že konzervativní blok svého kandidáta na spolkového kancléře vybere během tohoto týdne.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.