Erdogan jednal se Zelenským o Donbase

Turecký prezident je pro řešení neshod mezi Ukrajinou a Ruskem mírovou cestou.

Turecký prezident Recep Tayip Erdogan prohlásil po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, že Turecko podporuje dialog mezi Ukrajinou a Ruskem, pokud své neshody budou řešit za jednacím stolem.

„Ankara je v zájmu míru a bezpečnosti v regionu pro co nejrychlejší mírové řešení neshod mezi Ruskem a Ukrajinou cestou rozhovorů“, citovala Erdogana turecká agentura Anadolu.

Erdogan v sobotu jednal se Zelenským o řešení konfliktu na Donbase. Zdůraznil, že pro Turecko je klíčové udržet mírovou situaci v oblasti Černého moře. V pátek si Erdogan telefonoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Putin a Erdogan hovořili vedle Náhorního Karabachu, Sýrie a Libye právě o situaci na východní Ukrajině.

Turecký prezident po jednání se ukrajinským protějškem zdůraznil, že Ankara neuznává připojení Krymu k Rusku.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Адміністрація Президента України, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93631825

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.