Francie chce „ambicióznější“ plán ekonomické obnovy EU

Evropa nesmí opakovat chyby, k nimž došlo po globální finanční krizi před deseti lety, zaznělo z Paříže.

Plán post-pandemické obnovy Evropské unie by měl být „ambicióznější“ než stimul ve výši 750 miliard euro, který byl dohodnut loni v době první vlny pandemie. V neděli to prohlásil francouzský ministr pro evropské záležitosti Clement Beaune.

Evropa nesmí opakovat chyby, k nimž došlo po globální finanční krizi před deseti lety, prohlásil Beaune a zdůraznil, že oživení by mělo vést k podpoře investic do bezdrátové sítě páté generace a zelených a digitálních technologií.

V rozhovoru pro televizní stanici LCI Beaune naznačil, že „nepochybně“ bude třeba dvojnásobek sumy stávajícího Fondu obnovy. Ekonomická reakce na pandemii musí být ambicióznější.

Francouzský politik dodal, že doufá v ratifikaci stávajícího Fondu obnovy do konce května, což by znamenalo, že oněch 750 miliard euro by bylo možné využívat již v létě. Francii má připadnout asi 40 miliard euro.

V sobotu však předseda Evropské rady Charles Michel v rozhovoru s médii řekl, že názor některých lidí, kteří míní, že Fond obnovy EU je ve srovnání s americkým výdajovým plánem nedostatečný, nesdílí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.