Jaká je bilance Trumpovy politiky „America First“?

Evropa musí platit. To je název první části třídílné dokumentární série z roku 2021, která přináší bilanci Trumpovy politiky, kdy měla být „Amerika na prvním místě“.

Dokumentární film televizní stanice ARTE nahlíží do zákulisí Bílého domu a ponechává prostor k vyjádření klíčovým poradcům Donalda Trumpa a politikům z celého světa, aby osvětlili nejkritičtější momenty Trumpovy zahraniční politiky „America First“.

Úvodní díl s názvem „Evropa musí platit“ ukazuje Donalda Trumpa na prvních summitech NATO a G7, kde nenechává nikoho na pochybách o tom, že hraje pouze podle svých vlastních pravidel.

Od svého vstupu do Bílého domu v roce 2017 sleduje nově zvolený prezident svůj program „America First“ a nebojí se žádných konfliktů se starými spojenci USA. Pouhým odstoupením od Pařížské dohody o klimatu a blízkostí k Vladimiru Putinovi porušuje Trump status quo. Dokonce jde tak daleko, že ohrožuje nejdůležitější ze všech amerických spojenectví. Jeremy Hunt, tehdejší britský ministr zahraničí (2018–2019), řekl: „NATO pravděpodobně prošlo největší krizí ve své historii.“

V rozhovorech s klíčovými účastníky tato epizoda shrnuje nejdůležitější okamžiky, ve kterých bývalý americký prezident šokoval své protějšky.

Bývalý francouzský prezident François Hollande popisuje svůj první telefonát s Trumpem v Bílém domě takto: „Prezident mi neřekl, že má v úmyslu opustit NATO. To, co řekl, lze shrnout do jedné věty: Nechceme platit za vás víc, americké peníze tu jsou pro Američany a Evropané by měli za svou vlastní bezpečnost platit.“

Několik dní po bruselském setkání NATO v roce 2017 (za účasti Donalda Trumpa) zazněla od Angely Merkelové neobvyklá slova. „Časy, kdy jsme se mohli zcela spolehnout na ostatní, jsou už za námi.“ A dodala: „My Evropané musíme opravdu vzít svůj osud do vlastních rukou.“ Pro Merkelovou se tak stal Trump nespolehlivým a nepředvídatelným.

Setkání G20 v Hamburku a „žertík“ německých hostitelů

Bývalá americká bezpečnostní poradkyně se specializací na Sovětský svaz, Fiona Hillová, v dokumentu zmiňuje situaci na setkání G20, kdy byla Trumpova manželka Melanie posazena vedle Putina. Hillová ve snímku tvrdí, že zasedací pořádek pro slavnostní večeři byl takto vymyšlen záměrně.

Summit byl prvním osobním setkáním Trumpa s Putinem a proběhl po měsících spekulací o tom, že Kreml hrál roli v zasahování do amerických voleb v roce 2016. „Hlavním cílem prezidenta bylo posedět si s Putinem, zastával názor, že vzhledem ke své vlastní osobnosti bude schopen nastartovat dobrou chemii.

„Mohli Melanii Trumpovou umístit vedle kohokoli z G20 – ale ne, museli si vybrat prezidenta Putina, protože dobře věděli, že každý bude zkoumat interakci, a tak si prezident Trump šel (jak bylo nevyhnutelné) promluvit se svou ženou,“ okomentovala bizarní situaci Hillová. Trump pak klábosil s touto dvojicí více než hodinu k pobavení dalších světových vůdců, kteří věděli, jak se budou snímky vyjímat ve světle vyšetřování vazeb prezidenta Trumpa na Moskvu.

Proč mají USA tolik vojáků v zahraničí?

U příležitosti vojenské přehlídky k francouzskému státnímu svátku 14. července 2017 zavítal Trump i s manželkou do Paříže. Krátce po návratu do USA se Trump setkal s ministrem obrany Jamesem Mattisem a zástupci ostatních sektorů (např. ekonomický, tajné služby) přímo v Pentagonu, kde mu byla vysvětlena důležitost rozmístění amerických vojáků v zahraničí: „Důvod proč máme tolik žen a mužů rozmístěných všude po světě, není jen o národní bezpečnosti, ale také z ekonomických důvodů. Hájí naše pracovní místa, to přináší Americe víc, než stojí náklady.“

Trump na to reagoval slovy: „Pane bože, vydáváme tolik peněz na ostatní. A co z toho Amerika má?“

Dokument zmiňuje také setkání Trumpa s Putinem v Helsinkách, kdy na nechvalně známé tiskové konferenci Trump naznačil, že Putinovi důvěřuje více než svým vlastním zpravodajským službám.

První díl je k dispozici na YouTube, na webu TV ARTE nebo verze BBC zde.

***

„Náš nepřítel na Blízkém východě“

Druhý díl ukazuje důsledky Trumpovy blízkovýchodní politiky.

Trumpova politika na Blízkém východě zavedla USA na pokraj války s Íránem, téměř vyprovokovala genocidu, když bylo ohlášeno stažení amerických jednotek ze Sýrie a vedla k překvapivým dohodám mezi Izraelem a státy Perského zálivu. Nejdůležitější aktéři v USA a na Blízkém východě (především íránský ministr zahraničí) si znovu posvítili na klíčové momenty nové Trumpovy americké politiky v této problematické části světa.

Zástupkyně poradce pro národní bezpečnost Kathleen McFarlandová připomíná Trumpovu reakci na chemické útoky vlády Bašára Asada: „Chci ho eliminovat! Jinými slovy, chtěl zabít syrského prezidenta.“ Dokument se mimo jiné věnuje přesunutí amerického velvyslanectví do Jeruzaléma a nejpřekvapivější dohodě Trumpova funkčního období mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty. Smluvní strany poprvé informují o rozhovorech, které tato jednání doprovázely.

Druhý díl lze zhlédnout na YouTube v němčině a angličtině, nebo na webu TV ARTE.

***

„Čína nás nepředběhne“

Poslední část série se věnuje boji za globální nadvládu, kdy Trump započal největší obchodní válku v ekonomické historii s Čínou a snaží se uzavřít „dohodu století“. Při jednání se Severní Koreou se počáteční hrozby jaderné války proměnily v přátelství s Kim Čong-unem, jedním z nejbrutálnějších diktátorů na světě.

A zatímco se Trump přátelí s diktátory, jeho poradci se obávají důsledků pro image Spojených států.

John Bolton v dokumentu uvedl: „Čínský prezident Si Ťin-pching nemá omezené funkční období a myslím, že mu jej Trump záviděl.“ Během summitu G20 v Buenos Aires řekl Si Trumpovi: „V USA je příliš mnoho voleb, bylo by lepší, kdybyste mohl zůstat v úřadu déle.“ Na setkání Trumpa a Si Ťin-pchinga v Ósace Trump řekl, že schvaluje čínskou politiku v Sin-ťiangu, která spočívá především v budování koncentračních táborů.

Aby dosáhl obchodní dohody s Čínou, Trump provedl masivní zvýšení cel, odolával Pekingu jako žádný jiný americký prezident dříve. Matt Pottinger připomíná: „Dohoda byla podepsána den poté, co se členové Národní bezpečnostní rady poprvé setkali, aby diskutovali o záhadném viru objeveném ve Wu-chanu.“ Virus měl Trumpovu prezidenství udat jiný směr.

Třetí díl je ke zhlédnutí zde nebo zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.