Bidenův návrh globální digitální daně vítají demokraté, republikáni jsou proti

Republikáni tvrdí, že návrh povede ke ztrátě daňových příjmů v USA, a navíc znevýhodní americký byznys.

Návrh prezidenta Joe Bidena na stanovení minimální globální daně pro korporace získal podporu dvou nejvlivnějších demokratických reprezentantů v Kongresu, informovaly pondělní noviny Financial Times (12. 4. 2021, str. 4)

Washington se návrhem snaží získat podporu v OECD k dohodě, které by mohlo být dosaženo již v polovině tohoto roku. Dohoda ovšem bude vyžadovat souhlas Kongresu, kde mají Bidenovi demokraté jenom velmi slabou většinu, republikáni s plány demokratické administrativy nesouhlasí.

Demokratický předseda jednoho z finančních výborů Kongresu Ron Wyden sdělil, že návrh by mohl být základem pro nalezení globální dohody o korporátních daních. Wydenův hlas je pro debatu o návrhu klíčovým. Přidal se k němu i Richard Neal, demokrat a předseda výboru, který se zabývá daňovými otázkami. Zároveň se ale v Kongresu šikuje republikánská opozice a situace naznačuje, že získat podporu pro návrh nebude jednoduché.

K návrhu pro OECD republikánští kritici tvrdí, že v důsledku by vedl ke snížení daní placených v USA a ke znevýhodnění amerického byznysu. Republikánům se nelíbí ani výše navrhované minimální daně pro korporace – 21% daň považují za příliš vysokou.

V americkém Kongresu se nyní projednává další z Bidenových návrhů: zvýšení federálních daní korporacím, které má financovat velký infrastrukturní plán obnovy v hodnotě 2 bilionů dolarů. Velká část korporativní Ameriky Bidenův plán na zvýšení domácích korporátních daní z 21 na 28 % napadla, ale podpořila mnohostranné jednání o daních v rámci OECD.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.