Biden navrhuje OECD minimální globální daň pro korporace

Nadnárodní korporace by měly platit alespoň minimální daň v zemích, kde působí.

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena navrhla globální minimální daň pro nadnárodní korporace, kterou by platily národním vládám. Znamenalo by to, že velké společnosti, včetně těch amerických, by odváděly podíl ze svého globálního zisku bez ohledu na jejich fyzickou přítomnost v dané zemi.

Návrh amerického ministerstva financí byl zaslán k posouzení 135 zemím, které o zdanění jednají v rámci OECD. Plán ovšem čelí kritice v USA, svádí se o něj politická bitva v Kongresu. Podpora zemí OECD americkému návrhu by pomohla americkému prezidentovi v jeho plánu zvýšit i korporátní daně v USA z 21na 28 %.

Spojené státy návrh podaly v kontextu domácí politiky, kde by znamenal zvýšení objemu daní pro korporace o 2,5 bilionu dolarů během následujících 15 let. Výnos z daní by měl zaplatit plánované investice ve výši 2 bilionů dolarů do infrastruktury, čisté energie a výroby.

Washington doposud hrozil zemím, které zavedly digitální daň, odvetnými cly. Jednalo se například o Francii, Španělsko, Itálii nebo Velkou Británii. Tato daň se týká zejména velkých digitálních korporací z USA.

Irsko prohlásilo, že se v debatě o daních bude konstruktivně angažovat. Země patří k těm státům, které mají výhody z korporátní daně ve výši 12,5 %. Bidenův plán už uvítalo Nizozemsko, které rovněž získávalo po celé roky výhody z nízkých korporátních daní pro nadnárodní firmy. Francie zdůraznila, že ponechá v platnosti svou digitální daň do doby, než se najde shoda. Itálie návrh USA podpořila. Velká Británie uvítala, že USA se v této otázce nově angažují. OECD zhodnotilo návrh jako „závažný“, který má šanci získat podporu.

Jednání o daních v rámci OECD trvají skoro celou dekádu a jsou postavena na dvou pilířích: na novém daňovém režimu pro velké nadnárodní společnosti a minimální globální dani. V případě přijetí amerického plánu by i další země získaly větší příjmy ze zdanění velkých nadnárodních společností, včetně amerických technologických korporací.

Dočetli jsme se ve Financial Times z 9. dubna 2021, strana 1.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.