Biden musí zvolit mír. Světovou válku s Ruskem si USA nemohou dovolit

Americký prezident musí ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému říct, že východní Ukrajina nestojí za život jediného amerického vojáka.

Geopolitický analytik Brandon Weichert míní, že si USA nemohou dovolit světovou válku s Ruskem. Napsal to ve svém komentáři pro noviny Asia Times.

Weichert ve své stati začíná hodnocením – Vladimir Putin je ve složité pozici, doma je „hluboce nepopulární“ a navíc se do Ruska vrátil Alexej Navalny, „starý politický rival“, jak Weichert hodnotí situaci v Rusku.

Putinovi se navíc zdá, že Joe Biden vede NATO a EU k obnovené politice obklíčení Ruska, které by mohlo vést ke zlomení ruské moci v Evropě a k odstranění Putina od moci.

Putin si zcela jasně myslí, že za situaci nese odpovědnost Západ, což nadále ohrožuje regionální bezpečnost v době, kdy se americká moc dále rozšiřuje do zásadních bodů Eurasie.  Putin si zatím nechává líbit to, co vnímá jako nekonečné osobní urážky od Západu (viz Bidenův rozhovor v televizní stanici ABC News).

Weichert cituje plány ukrajinské vlády na deokupaci a návrat Krymu. K tomu dodává, že bez ohledu na politický zmatek v samotném Rusku, jsou pokusy o návrat Krymu na Ukrajinu pro Rusko „důvodem k válce“ (casus belli). Bez americké podpory by v případě konfliktu byla ukrajinská armáda, jakkoliv dobře vybavená, prostě rozdrcena.

Nástup ruské armády na východní hranici nezačal, dokud ukrajinská vláda oficiálně neprohlásila záměr získat Krym zpět za každou cenu. Takový záměr se dá sice chápat, protože Rusko Ukrajině toto území podle Weicherta „ukradlo“, avšak Biden musí ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému říct, že východní Ukrajina nestojí za život jediného amerického vojáka.

Je navíc nepravděpodobné, že by Západ kvůli Ukrajině do války vstoupil. Ukrajina není člen NATO a mezi členskými zeměmi nepanuje konsensus v hodnocení významu ruské hrozby. Bez konsensu je pokus o nasazení vojenské síly na obranu Ukrajiny neúspěšný. NATO by z něj vyšlo špatně.

Faktem také je, že Bidenova administrativa od nástupu do úřadu na Rusko útočila, což platí bez ohledu na to, že částečnou odpovědnost za nepřátelské akce opravdu nese Rusko. Trumpova politika se před tím snažila o zmírnění napětí a také umožnila, aby se Washington zaměřil jiným, důležitějším směrem – na hrozby Číny a Íránu.

Podle Weicherta se nyní opět opakuje schéma, které vedlo k vítězství Ruska nad Gruzií v roce 2008 a opakovalo se v roce 2014 během Euromajdanu na Ukrajině.  USA podporovaly tyto chráněnecké demokracie podél hranic s Ruskem, aby proti Rusku zakročily. Nicméně Západ nikdy neměl v úmyslu vojensky zasáhnout v jejich prospěch.

Putinovi stačí malý kousek Ukrajiny k porážce Západu. Jeho salámová metoda funguje, tak proč nepředpokládat, že tyto kroky Moskva zopakuje znovu.  Proč by někdo věřil, že Bidenova administrativa udělá něco jiného, než co dělaly předchozí americké administrativy v případě ruské invaze na východní Ukrajinu? Pohled na Gruzii v roce 2008 a Ukrajinu v roce 2014 odhaluje, že americké ujišťování nemá moc velkou cenu. Weichert se k tomu ptá: A proč by USA šly do jaderné války s Ruskem kvůli Ukrajině?

Válka mezi USA a Ruskem není válkou s jistým vítězstvím USA. To platí obzvlášť vzhledem k tomu, že v každé válečné hře, kterou americká armáda sehrála a v níž je zobrazen tentýž scénář, Amerika „dostává od Ruska na prdel“, píše Weichert přímo.

Rusko se už nyní postavilo USA v Arktidě. Operuje na Blízkém východě a v Africe. Dopouští se podle autora „šokujícího bezohledného chování ve vesmíru“. Jsou zde ruské kyberšpionážní kampaně.

Weichert dochází k závěru, že Biden musí ohledně Ukrajiny zapojit přímou diplomacii s Ruskem. Jinak prý Putin obsadí východní Ukrajinu a Ukrajina se stane zaniklým státem. Západ bude muset tuto skutečnost přijmout, nebo se pustit do další světové války na evropském kontinentu – a to vše při probíhajících snahách reagovat na Čínu v Indo-Pacifiku.

Nadcházející týdny budou rozhodující. USA si světovou válku s Ruskem nemohou dovolit. Biden musí zvolit mír.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.