Dublin na brexitu vydělal

Kvůli brexitu přemístily stovky bank a poskytovatelů finančních služeb svá sídla z Londýna do EU.

Při pohledu na počet finančních firem, které se přestěhovaly z Londýna do jiné země EU, má výhodu irské hlavní město Dublin – 135 společností tam přemístilo své sídlo. To je výsledek studie think tanku New Financial. Více společností odešlo do Paříže a Lucemburku než do Frankfurtu, viz tabulka (podrobný přehled je zde).

Ve studii se uvádí: „Více než 440 firem z bankovního a finančního průmyslu ve Velké Británii  reagovalo na brexit přemístěním části svého podnikání, přesunem některých zaměstnanců nebo založením nových subjektů v EU. Více než 420 z nich zřizuje nové pobočky pro své podnikání v EU a ve všech bylo možné identifikovat více než 500 samostatných přesunů po celé EU. Banky přesunuly (nebo přesouvají) aktiva z Velké Británie do EU v hodnotě více než 900 miliard liber a pojišťovací společnosti a správci aktiv převedli aktiva a fondy v hodnotě více než 100 miliard liber.“

Podle konzervativního odhadu bylo z Londýna do EU přemístěno dobrých 7400 pracovních míst, míní autoři studie. Toto číslo bude nadále stoupat, jak předpovídají.

V první vlně přesunů přicházeli do EU z Londýna hlavně obchodníci a odborníci na prodej z bank. Investiční bankéři budou pravděpodobně následovat ve druhé vlně. Frankfurt je atraktivní místo kvůli relativně dostupnému nájemnému ve srovnání s Paříží nebo Lucemburkem, láká také jeho zelené okolí.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.