V čele kubánských komunistů nestojí po 62 letech Castro

Strana má nového předsedu a personálně obměnila i politbyro.

Dosavadní kubánský prezident Miguel Díaz-Canel se stal předsedou Komunistické strany Kuby. Od roku 1959 Je prvním lídrem strany, který nenese příjmení Castro. Zvolení Díaze-Canela se očekávalo a zcela pohřbilo spekulace o tom, že představuje jenom kosmetickou figuru, kterou ovládají jiné síly.

Nový lídr kubánských komunistů a prezident země se tak stal nejsilnějším politickým hráčem v místní politice. Díaz-Canela je původním povoláním inženýr. Většinu kariéry ale strávil ve stranické politice. V roce 2012 byl nejprve jmenován viceprezidentem Raúla Castra, který ve funkci předsedy strany nahradil svého staršího bratra Fidela. Jmenování bylo prvním náznakem přípravy Díaze-Canely na nástup k moci, míní článek Al Džazíry.

V souvislosti se změnou ve vedení strany bylo také obnoveno politbyro. Z jeho řad odešli do důchodu vedle Raúla Castra i další veteráni kubánské politiky. V užším vedení jsou ale jenom tři ženy (ze 13 členů). Do politbyra byl nově jmenován mimo jiné i zeť Raúla Castra, Luis Alberto Rodrígez López-Calleja. López-Calleja řídí státní společnost GAESA, která je obchodním křídlem armády a má pod kontrolou značnou část hospodářských aktivit v zemi (stavba hotelů, fungování bank, supermarketů nebo import a export Kuby). Očekává se, že López-Calleja bude mít i nadále značný vliv.

Před vedením Kuby stojí řada důležitých otázek – boj proti pandemii, sankce USA, problémy s infrastrukturou a byrokracií. Hlavní výzvu pro obnovené vedení představuje ekonomika.

Ilustrační foto: Autor –  Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74065021

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.