Ukrajina může povolávat záložáky bez vyhlášení mobilizace

Nová úprava zákona zavedla podle zdejších úřadů nový typ vojenské služby na Ukrajině.

Na Ukrajině vstoupil v platnost zákon, který mění pořádek pro povolávání do vojenské služby. Ve středu zákon podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij.  Informuje ukrajinská agentura Unian.

Smyslem zákona bylo stanovení mechanismů pro povolávání rezervistů ve „zvláštním období“, ale bez vyhlášení mobilizace. Umožní tak doplnit podle potřeby vojenské jednotky ukrajinské armády s pomocí rezervistů. Krok má posílit bojeschopnost ukrajinské armády v době vojenské agrese, která rychle narůstá, stojí v oficiálním tiskovém prohlášení k podepsanému zákonu.

Tisková zpráva také uvedla, že nové znění zákona zavádí nový typ vojenské služby – je to služba na povolání z řad civilistů ve „zvláštním období“. V tomto „zvláštním období“ by se do služby měli povolávat ti občané, kteří uzavřeli smlouvy o službě ve vojenské záloze a/nebo byli zapsáni do vojenské operační zálohy.

Rozhodnutí o povolání rezervistů připadne vrchnímu veliteli na základě doporučení hlavního velitele ukrajinské armády.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.