Jednání o jaderné dohodě s Íránem hlásí pokroky

Další kolo jednání ve Vídni po návratu k jaderné dohodě z roku 2015 postupuje zatím dobře.

Na úterních vídeňských rozhovorech o obnovení jaderné dohody (JCPOA) s Íránem bylo dosaženo pokroku, informuje Al Džazíra. Jednotlivé smluvní strany dohody – Írán, Čína, Rusko, Německo, Francie, Velká Británie a EU – se dohodly na vytvoření třetí expertní pracovní skupiny, která se bude věnovat praktickým krokům k obnovení dohody.

Dohodu v roce 2018 z rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa opustil další a poslední signatář, kterými byly Spojené státy. Ty také v roce 2018 zavedly vůči Íránu jednostranné sankce.

Vzniklé pracovní skupiny (informovali jsme zde) v posledních několika týdnech pracovaly na celkovém seznamu sankcí, které by USA měly zrušit a také na konkrétních krocích pro Írán, které by zemi vrátily k plnění dohody z roku 2015.

Náměstek ministra zahraničí Abbás Aragčí řekl, že jednání ve Vídni pokračují i přes problémy a výzvy. Íránský diplomat ale varoval, že v případě, že v rámci rozhovoru padnou přílišné požadavky, bude se natahovat čas nebo dojde k nelogickému vyjednávání, Írán jednání opustí. Podle slov íránského prezidenta Hasana Ruháního rozhovory ve Vídni pokročily o 70 %.

Delegace jednotlivých zemí se vrátí domů, aby zhodnotily dosažené pokroky. Jednání bude pokračovat za týden. Americká delegace je ve Vídni také, ale pobývá v jiném hotelu. Írán totiž odmítá přímé jednání s USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.