Únor 2014 krveprolití na Majdanu, říjen 2014 Vrbětice

Ivo Šebestík píše o souvislostech mezi událostmi na Ukrajině a výbuchem ve Vrběticích v roce 2014 a o vývozu zbraní z Česka, které by se mělo vyšetřit.

V únoru 2014 došlo ke krveprolití na kyjevském náměstí známém jako Majdan, při kterém byla zabita více než stovka lidí. Média hlavního proudu ve světě i v ČR událost interpretovala, jak je jejich zvykem, zkresleně. V říjnu téhož roku došlo ve Vrběticích k explozi muničního skladu, který byl pod minimálním dohledem, a s velkou mírou pravděpodobnosti odtud odcházely dodávky zbraní prostřednictvím bulharského obchodníka na místa určení, o kterých se mlčelo v roce 2014 a mlčí se i dnes.

A mlčet se bude i nadále. Přitom Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky musí mít písemné doklady o tom, kam zbraně z Vrbětic byly expedovány nebo expedovány být měly a kdo bude či měl být jejich cílovým uživatelem. Vyšetřování výbuchu muničního skladu i dalšího výbuchu v prosinci téhož roku vedlo do ztracena. A propos, na Ukrajině krátce po Majdanu vzpály boje na východě země, ale zároveň začalo obnovování tradic fašistických protiruských banderovců. V zemi se začaly objevovat paramilitantní skupiny účastníci se převratu v zemi i následných konfliktů.

Se šesti a půlletým odstupem od obou výbuchů byl případ v ČR otevřen znovu. A to na základě údajných důkazů pocházejících od BIS a od Respektu, což jsou asi sdružené firmy. Veřejnosti nebyly a nebudou předloženy žádné důkazy, zůstane jen usilovná práce s dalším obviněním Ruska, aniž by se někdo ve vládě sebeméně pokusil vnést do záležitosti jasno.

Aniž bychom chtěli spekulovat, důvod tajností a mazání stop dost možná spočívá v tom, že česká strana díky tradičně nízké míře profesionality a díky vnitřním konfliktům mezi jednotlivými aktéry (dokonce i členy téže strany) vypustila z láhve džina, nad kterým ihned ztratila kontrolu a který může kdykoliv právě na tyto české politiky zaútočit.

Pokud by se totiž ukázalo, že se česká strana vědomě nebo z nedbalosti jakkoliv podílela na ilegálním vývozu zbraní a munice, notabene do konfliktních oblastí, znamenalo by to, že nese svůj díl odpovědnosti za státní převraty a krveprolití. Něčím takovým se pochlubit nelze. Kopí, které vrhla neobratná ruka Hamáčkova směrem k Moskvě, se tak může velmi snadno proměnit v bumerang, jaký zasáhne do hlavy nejen tohoto zoufale neobratného amatéra v čele resortu vnitra, ale s ním i další osoby.

Pokud existuje sebemenší souvislost mezi Majdanem a dalšími pučistickými aktivitami na Ukrajině na straně jedné (podporované USA) a českou neprofesionalitou v zacházení se zbraněmi a municí, pak se dá říci, že si česká rusofobní aliance doslova a do písmene šlápla na vidle. Ale dobře jim tak. Ve snaze posloužit cizí mocnosti a poškodit co nejvíce národní zájmy, si tito lidé namočili vlastní nosy do močálu.

Česká veřejnost by proto měla důsledně a s vytrvalostí, na jakou nejsme u nás bohužel zvyklí, trvat na vyšetření nejenom obou výbuchů muničního skladu ve Vrběticích, ale také, nebo především, na vyšetření samotného „vyšetřování“. Celý případ by měl být odhalen v celé jeho úplnosti, a to pod heslem padni komu padni. Případná ruská stopa, vysoce pravděpodobný český šlendrián, strategie BIS, role Respektu, americké zájmy, časová prodleva od události k Rosatomu a Sputniku, podpora státního převratu na Ukrajině, atd. atd. Prostě úplně všechno. Pod koberec, prosím, výjimečně nic!

Utajování informací ze zprávy BIS, opožděné o šest a půl roku, nebudí ani nejmenší důvěru. To, co o kauze prohlásí premiér, ministr vnitra nebo i prezident, aniž by občanům předložili všechny (nezkreslené) důkazy, nemá nejmenší cenu. Církve tvrdí, že je Bůh, ale za dva tisíce let se nepodařilo obstarat ani jediný důkaz jeho existence. Věřícím v těchto věcech stačí víra, občanům a soudům náležejí důkazy. Víra tady nestačí. Bez důkazů není možné vznést obvinění, natož podle obvinění jednat.

Záhadných souvislostí kolem současného načasování údajného odkrytí údajné ruské viny v tomto případě, je víc než dost. S pomocí vrbětické kauzy bylo možno odstranit jediného možného dodavatele z tendru na dostavbu Dukovan, a tím poškodit českou energetiku a patrně i každého běžného spotřebitele. Byla z trhu odstraněna ruská vakcína Sputník V, podle všeho jedna z nejbezpečnějších. Zato Češi dostanou možnost nechat se očkovat vakcínami rizikovými, ovšem pocházejících ze Západu. A dalších škod může být celý seznam.

Takže znovu: Je třeba důsledně dohlédnout na to, aby pobočka Respektu, tedy BIS, předložila úplné autentické nezfalšované důkazy občanům (nejenom vládě, u níž se všechno ztratí) o tom, co se stalo v roce 2014 ve Vrběticích. A dále, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR doložilo, odkud, kam, komu, jakým prostřednictvím a kdy měly putovat zbraně z muničního skladu a kdo měl být jejich konečným uživatelem. Či kam v té době skutečně putovaly a kdo by prostředníkem. Také je nutné objasnit záhadu bulharského překupníka a další záhadu podivného vyšetřování případu a osvobozujícího rozsudku nad obviněnými. Vrbětický případ, u kterého dokonce neznáme ani technické příčiny výbuchů (složení výbušnin, jejich původ, množství a umístění), nejspíš sině zapáchal už v roce 2014. Skutečně by nemělo být dovoleno, aby se viníci celé této kauzy ze své odpovědnosti vyvlékli, ať je to kdokoliv a sídlí kdekoliv.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.