Světové výdaje na zbrojení mají za rok 2020 hodnotu téměř 2 biliony dolarů

Přestože ekonomiky na celém světě trpí důsledky pandemie, vojenské výdaje se v roce 2020 zvýšily. Podle SIPRI bylo do zbrojení investováno odhadem 1,65 bilionu eur.

Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru (SIPRI) oznámil, že v loňském roce bylo na zbrojení vynaloženo 2,4 % světové ekonomické produkce (v roce 2019 to bylo 2,2 %). Celosvětově bylo investováno 1,98 bilionů amerických dolarů (tj. 1,65 bil. eur). Celkově se podle výpočtů SIPRI jedná o největší nárůst výdajů na zbrojení od globální hospodářské krize před dvanácti lety.

USA představovaly 39 % celkových globálních vojenských výdajů. Za bývalého prezidenta Donalda Trumpa se výdaje po sedmi letech snižování zvýšily po dobu tří po sobě jdoucích let.

„Nedávné zvýšení výdajů ve vojenském sektoru v USA lze připsat především velkým investicím do výzkumu a vývoje a několika dlouhodobým projektům, jako je modernizace amerického jaderného arzenálu a rozsáhlé získávání zbraní,“ uvedla Alexandra Marksteinerová, výzkumná pracovnice SIPRI.

„To odráží rostoucí obavy z vnímaných hrozeb strategických konkurentů, jako jsou Čína a Rusko, jakož i snahu Trumpovy administrativy posílit to, co považovala za vyčerpanou americkou armádu,“ dodal Marksteinerová.

Pandemie neměla na globální vojenské výdaje dopad

Pětice zemí s nejvyššími výdaji v roce 2020, které dohromady představovaly 62 % celosvětových vojenských výdajů, tvořily USA, Čína, Indie, Rusko a Spojené království.

Přestože vojenské výdaje globálně vzrostly, některé země přerozdělily část svých plánovaných vojenských výdajů v reakci na pandemii (např. Chile a Jižní Korea). Několik dalších, včetně Brazílie a Ruska, utratilo podstatně méně, než byly jejich původní vojenské rozpočty na rok 2020.

„Můžeme s jistotou říci, že pandemie neměla významný dopad na globální vojenské výdaje v roce 2020,“ uvedl Diego Lopes da Silva, výzkumný pracovník SIPRI pro zbraně a vojenské výdaje. „Uvidíme, zda si země udrží tuto úroveň vojenských výdajů i během druhého roku pandemie.“

USA a Čína

V roce 2020 dosáhly americké vojenské výdaje odhadovaných 778 miliard dolarů, což představuje nárůst o 4,4 % v porovnání s rokem 2019. Čínské vojenské výdaje, druhé nejvyšší na světě, činily v loňském roce 252 miliard dolarů. Za desetiletí 2011–2020 tak došlo k nárůstu o 76 %. Výdaje Číny rostly po dobu 26 po sobě jdoucích let, což je nejdelší řada nepřerušeného nárůstu ze strany jakékoli země. Ruské vojenské výdaje se v roce 2020 zvýšily o 2,5 % a dosáhly 61,7 miliard dolarů.

Německo navýšilo výdaje o 5,2 %

Německo je v globálním žebříčku na 7. místě. V roce 2020 vydalo na zbrojení 44 miliard eur, což je nárůst o 5,2 %, a tedy nadprůměrný ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Podle SIPRI může v nadcházejících letech dojít k dalšímu navýšení (v závislosti na výsledku voleb do Spolkového sněmu v září). Celkově je na Německo velký zahraniční politický tlak, nejen ze strany USA. Zajímavé je, že tlak vychází i od generálního tajemníka NATO v Bruselu: Německo má dávat pozor na plnění svojí úlohy pro bezpečnost aliance.

Celkově téměř všichni členové NATO v uplynulém roce utratili za armádu 2 % svého hrubého domácího produktu, jak je stanoveno aliancí.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.